A trapéz izom (csuklyás izom) feszülésének oldása

Azt hiszem, nagyon kevesen vannak azok, akik ne tapasztalták volna meg a a trapéz izom felső részének, azaz a csuklyás izomnak a feszülését, fájdalmát.

Az emberek nagy része többet tevékenykedik test előtt a karjaival, mint fej fölött. Ez és még sok más tényező, például a stressz is hozzájárulhat a csuklyás izom rövidüléséhez.

Milyen panaszt okozhat a csuklyás izom rövidülése, feszessége?

A panaszok széles skáláját okozhatja a trapéz izom rövidülése, az itt elhelyezkedő kötőszövet feszülése, adhéziói. Fájdalom, diszkomfort érzet jelenhet meg az izom területén, a nyakban, a váll körül, a lapockák területén és akár fejfájást is előfordulhat.

Többször írtam már erről a problémáról, ezért most nem is részletezném az izom működését. Ha erre kíváncsi vagy, az alábbi két bejegyzésben találsz bővebb ismereteket:

Csuklyás izom fájdalom kezelése, önkezelési technikák

A trapéz izom nyújtása és a váll mobilizálása

Hogyan oldjuk a csuklyás izom (trapéz izom felső részének) feszülését?

A videóban 3 gyakorlatot mutatok, melyek mobilizálják és egyben aktivizálják a trapéz izom felső részét. Ezáltal oldódik a kellemetlen, fájdalmas feszülés érzet és rugalmasabbá válik az izom. A bemutatott mozgások a nyak és a vállöv legtöbb izomcsoportjára jó hatással van.

Jó gyakorlást!

 

 

Mindennapi mozgások másképp

Mindennapi mozgásaink meglepően sokat számítanak.

Olyan a tested jelenlegi állapota, ahogyan az elmúlt években használtad, terhelted. Szép és jó, ha edzés, gyakorlatok közben megtanulsz figyelni a testtartásodra, tudatosítod a mozgásaidat. Ez már egy nagyon nagy lépés, gratulálok! Ám jó, ha ez kiterjesztjed és a hétköznapi rutin mozgásaink során is többnyire így mozogsz.

3 majdnem minden nap ismételt mozdulatot mutatok, és arra kérlek, most csináld azt adott mozgást másképp, mint ahogy szoktad. Ezzel a pár mozdulattal szeretnék több figyelmet, tudatosságot vinni az automata hétköznapi mozgásaidba.

A mozdulatok bemutatását tartalmazó videót a bejegyzés végén találod.

Íme az első feladat:

1. A zokni felhúzása

Fogd meg a zoknit és arra a lábadra húzd el először, amelyre nem először akarnád felhúzni.

Általában van egy sorrendünk, amelyikkel kezdjük a nadrág/zokni/cipő felhúzást elsőként (ha nem figyelünk). Na most a másikkal kezdd.

Amire még figyelj: egyenes háttal dönts előre, így húzd a térded amilyen magasra tudod. Amikor már egyenes háttal nem megy, előrehajolhatsz. Extra pont, ha egy lábbal egyensúlyozol közben!

Ha nem megy így, támaszd a hátad a falnak. Ha csak ülve tudod felvenni, úgy is működik ugyanez a feladat: egyenes hát, térdfelhúzás és persze a szokatlanabb módon kezdj neki.

2. A kabát felvétele

Mielőtt elindulsz, vedd fel a kabátodat! De ne csak úgy megszokásból. Figyeld meg, hogyan veszed fel a kabátot. Én jobb oldalon kezdem, a jobb karomra húzom fel először. Válaszd (legalább) ma a szokatlanabb verziót. Kezdd el a másik oldalon, a másik karod bújtasd be először!

Ha ez nehezen megy, fogdd meg a kabátot és a szokatlanabb oldalról vidd a hátad mögé (mutatom a videóban). Ugyanis előfordul, hogy azt sem tudjuk, hogyan végezzük el az adott mozgást a másik oldalon, hisz olyan szintű automatizmussá vált.

3. A hátizsák le- és felvétele

Ha mindig a jobb válladra teszed fel először, akkor most a bal legyen az első. Ez a mozdulat nagyon hasonló a kabátfelvételhez, mégis kicsit más a mozdulatsor.

Hogy ment?

Mindhárom feladat öltözködéshez, valami fel-levételéhez kapcsolódott, ám sok más tevékenységünk során is ott vannak az automatizmusok.

Használd ezeket az új mozgásokat időnként. Új dolgok tanulása minden korban sok előnnyel jár, a mozgás pedig az egyik legjobb módja a tanulásnak.

Tekintsd meg az ide kapcsolódó Mindennapi mozgások másképp videómat.

Hatékony-e az online gyógytorna?

Az online gyógytorna szolgáltatást sok gyógytornász életében a kényszer hozta, azaz a járvány. Azonban néhány terapeuta, köztük én is, már korábban is alkalmazta ezt a lehetőséget, mely előnyökkel és természetesen a szolgáltatás jellegéből adódóan hátrányokkal is jár.

Hogyan zajlik az online gyógytorna?

Az online gyógytorna egy virtuális személyes foglalkozás. Az óra előtt néhány információt szoktam kérni a pácienstől, például hogy miben kér segítséget, az aktuális panasza rövid leírását, milyen tornaeszközei vannak.

A foglalkozás során megbeszéljük a problémát, majd elvégezzük a mozgásos teszteket, és ezek alapján összeállítom a szükséges gyakorlatokat. Végül átvesszük, az otthoni feladatokat, azt, hogy mire kell figyelnie a páciensnek, és milyen életmódbeli változtatásokra van szükség a változáshoz, fejlődéshez.

Mikor hasznos az online gyógytorna?

Rendkívül sok esetben hasznos. Az elmúlt év tapasztalatai szerint azt mondanám, hogy bárkinek előnyére válik, akinek mozgásszervi problémája van, de vagy nem tud vagy nem szeretne személyes foglalkozásra elmenni valamilyen oknál fogva.

Természetesen nem lehet összehasonlítani egy személyes foglalkozással, azonban az adott problémában tapasztalattal rendelkező szakember még képernyőn keresztül is több hasznos gyakorlatot, módszert és tanácsot tud adni, amely egyértelműen a páciens fejlődését szolgálja. Segít abban, hogy például egy akut sérülés esetén mit lehet csinálni, illetve mit szükséges kerülni. Irányt mutat és támogatja a pácienst az előrehaladásban.

A manuális terápiák nyilvánvalóan nem alkalmazhatóak online, ám vannak rendkívül jó önkezelő technikák (és eszközök), melyek elsajátítása egyszerű és bizonyos esetekben jó alternatívái a manuálterápiáknak. Ezáltal egy komplex terápia nyújtható.

Hatékony-e az online gyógytorna?

Igen. A tapasztalatok és visszajelzések alapján a virtuális térben is lehet hatékony segítséget nyújtani bizonyos panaszok esetén. Azt gondolom, hogy ezzel a lehetőséggel is jóval többet nyer a páciens, mint amit veszítene, ha hónapokat várna.

Ennek ellenére én magam is jobban preferálom a személyes foglalkozásokat, hisz jóval több előnnyel jár és a terapeuta is több információt kap a pácienséről, így célzottabb kezelést tud nyújtani.

 

Várlak szeretettel online is!

Légzőgyakorlat – a mellkas hátsó-alsó részének átlélegzése

Most még nagyobb figyelmet és szerepet kap a légzés, a légzőgyakorlatok. Ha jártál már nálam vagy részt vettél a Mozogj jobban programon, akkor tudod, hogy a foglalkozásaimon nagy hangsúly van a légzésen. Szinte mindig végzünk légzőgyakorlatot.

A légzőgyakorlat szerepe

A hétköznapokban ritkán vagy soha nem lélegzünk tudatosan, helyesen. Gyakran felszínes a légzésünk és a mozgásszegény, illetve egyoldalú mozgásos életmódunkban a mellkasunkat és a tüdőnket is korlátozottan használjuk. Ebben a testtartásunknak, a stressznek, gerincünk állapotának és sok-sok másnak is szerepe van. Azonban néhány egyszerű gyakorlattal fejleszthető a légzésünk,  a mellkasmozgásunk és ezáltal az egészségünk.

A mellkas hátsó-alsó részének az átlégzése

Ebben  a gyakorlatban a mellkas hátsó-alsó részének az átlégzésére fókuszálunk. Ez a terület szinte mindenkinél alul-lélegzett, van, aki nem is képes tudatosan ebbe a tüdőrészbe lélegezni. Ezért ezen légzőgyakorlat során olyan pozíciót használunk, ahol kénytelenek vagyunk erre a területre lélegezni.

Hogyan végezzük?

Egy kisebb puha labdára (softball) lesz szükséged, esetleg 1-2 plédre. Ha nincs labdád, anélkül is elvégezheted, de labdával hatékonyabb.

Helyezkedj el sarokülésben. Ha szükséges, helyezz a bokád alá és/vagy a térdedhez egy összetekert plédet, hogy kényelmesebbé tedd a testhelyzetet.

A labdát az alsó bordáid alá helyezd és hajolj rá. Kezeid tedd a homlokod alá, majd domborítsd a hátad, amennyire tudod.

Lélegezz be mélyen orron át, majd hosszan ki szájon át, mintha be akarnád párásítani az ablakot a leheleteddel. Ismételd a légzés 5-ször vagy ahányszor jól esik.

Ha a labda nyomása kellemetlen, végezd anélkül. Ha pedig nem tudsz sarokülésben elhelyezkedni, végezd széken ülve az asztalra hajolva. Ez utóbbi verziónál fókuszálnod kell jobban a hát domborítására és a légzés irányítására, hisz a mellkas elülső része nincs összenyomva.

 

Ajándékozz mozgást karácsonyra

Hogyan ajándékozz mozgást karácsonyra?

Ahogy minden évben, idén is készülök ünnepi ajánlattal. Ez az év az új helyzetekhez való adaptálódásról szól. Idén ennek megfelelően a karácsonyi ajándékötleteimet is adaptáltam a járványhelyzetre.

Ajándékozz szeretteidnek mozgást!

1. tipp: Vegyél részt a Mozogj jobban online programon és ajándékozd is tovább!

Az ajánlat november 14. és december 18. között él. Itt tudod megvásárolni és további részleteket is ide kattintva olvashatsz.

2. tipp: Lepd meg szeretteidet RAD önmasszázs eszközzel.

Részesülj 10% kedvezményben a vandarad2017 kuponkóddal. Nézd meg a webáruházat itt. A termékekről pedig itt írtam bővebben.

3. tipp: Ajándékkártya élő és virtuális foglalkozásra.

November 23-tól december 18-ig korlátozott számban kapható ajándékkártya személyes foglalkozásokra és online konzultációra is.

Idén az ajándékkártya személyesen a rendelőben előre egyeztetett időpontban és online is megvásárolható. Személyes vásárlás esetén azonnal meg is kapod az ajándékkártyát. Online vásárlás esetén virtuális kártyaként emailben küldöm el neked vagy az ajándékozottadnak, ezt egyeztetjük a vásárlás előtt. Igény esetén postázom.

További részletekről érdeklődj emailben a [email protected] email címen.

Vállmobilizáció labdával

Nagyon szeretem a labdás vállmobilizációkat, általuk gyorsabb hatást érhetünk el, de ez természetesen függ a mozgástartomány-csökkenés okától is. Ezzel a technikával nyújtjuk az izmokat, mobilizáljuk az ízületet és a kötőszövetet, stimuláljuk az idegrendszert.

Egy kisebb kemény labdára lesz szükséged a gyakorlathoz. Én Rad labdát használok a videóban, itt olvashatsz róla.

Javaslom, hogy először olvasd el a gyakorlatleírást, majd nézd meg a videót.

Hogyan végezd?

Helyezkedj el háton fekve egy tornaszőnyegen. Más felületen is végezheted, de praktikus gumiszőnyegen, mert nem csúszik el a labda.

A labdát helyezd a lapockád külső széle alá, de inkább és engedd rá a testsúlyod. Lábaid legyenek talpon. Ügyelj arra, hogy a hátad közepe lent legyen a talajon mozgás közben.

Emeld fel a karod fej fölé addig, amíg a hátad középső része lent marad a talajon. Majd hozd vissza törzs mellé a karodat. Ismételd 5-10-szer.

Ezután oldalon át vidd fej fölé és onnan vissza törzs mellé. A karod csak annyira engedd a talajhoz közel, ami még nem vált ki kompenzációt a gerincedben. Nyugodtan maradhat a karod párhuzamos a talajjal.

Végül vállmagasságban vagy annál picit lejjebb oldalra engedd le akarod és derékszögben hajlítsd a könyököd. Tehát ujjaid a plafon felé nézzenek, de akár ökölbe is húzhatod a kezedet. Javaslom, hogy a könyököd támaszd alá egy összehajtott pléddel, hogy a karod stabilan tudd tartani.

Ezután az alkarod mozgasd lefelé-felfelé, ezáltal hozunk létre forgatást a vállban. Ügyelj a mellkasod helyzetére és a vállad helyzetére is. Csak addig mozgasd az alkarod, amíg a vállad nem emelkedik a plafon felé. Nyugodtan tedd rá a másik kezed az alsó bordáidra és időnként a válladra, hogy érezd, elmozdul-e, kompenzálsz-e máshonnan.  Nem baj, ha nagyon távol van az alkarod a talajtól! Kontrolláld magad, ez a lényeg.

Semmiképp se erőltesd a mozgásokat, addig mozgasd a karod, amíg a gerincedben nem jön létre mozgás és viszonylag könnyedén tudod létrehozni a mozgást. Ha az ízületben érzel fájdalmat, ne erőltesd a mozgást tovább. A mozgások lényege, hogy törzskontroll mellett mozgasd meg a vállízületet. Végezhetsz néhány ismétlést az egyik irányba, aztán a másikba, de akár folyamatosan váltogathatod is az irányokat.

Lassan mozogj, legyen kontrollált a mozgásod végig. Véghelyzetekben állj meg 1-2 másodpercre. Ismételd min. 5-ször a gyakorlatokat.

A végén vedd ki a labdát, mozgasd át a vállad, és érzékeld a változást.

 

 

Hogyan mozogsz a szabadban? Örökítsd meg a mozgást.

Ebben a hónapban fókuszáljunk a természetben mozgással töltött pillanatokra. Mutasd meg, hogyan mozogsz a szabadban. Meginvitállak téged egy fotópályázatra. Egy olyan fotópályázatra, ahol nincs nyeremény. Nincs, mert célja csupán a mai ember szabadban végzett mozgásainak ábrázolása. Itt minden fotó egyformán nyertes lesz, nem hasonlítjuk azokat egymáshoz.

A szabadban, természetben töltött idő nagyon jó hatással van az emberi szervezetre. Feltölt, kikapcsol, ellazít, segít kiüríteni az elmét, felébreszti az alkotóerőt bennünk. Ugyanakkor számos kihívást is rejt a folyamatos változásával, ezáltal pedig alkalmazkodásra serkent, így fejlesztve ellenálló és problémamegoldó képességünket.

A szabadban mozogni jó, sokan mégis inkább az edzőtermet választják. Talán teszik ezt azért, mert ott adott, mit csináljanak, ott vannak a gépek, a futópad, a bicikli stb. és a csoportos órák, ahol diktálják a mozgást. A természetben pedig kreativitás kell a mozgáshoz és talán nagyobb kitartás is. De az is lehet, hogy eszünkbe sem jut, hogy másképp is lehet. A legtöbb benti mozgást “ki lehet vinni” a szabadba bármely évszakban, így már nem kell gondolkodnunk azon, mit is csináljunk odakint. Csináljuk akár ugyanazt, csak más környezetben.

A fotókról

Olyan fotókat várok, amelyek kint készültek és amelyek a mozgáshoz és hozzád kapcsolódnak. Ne egy olyan tevékenységet ábrázolj, amit csak a fotó kedvéért végzel. Válassz olyat, ami valós, hozzád tartozik, az életed része vagy épp azzá szeretnéd tenni. Örökítsd meg a mozgást.

Néhány ötlet

A mozgás tág fogalom. Lehet ezerféle sport, főzés, játék, séta, fűnyírás, tánc, fára mászás, cigánykerekezés, jóga, gyümölcsszedés, bevásárlás gyalog…

A “szabad ég alatt” is többféle helyszínt jelölhet. A legjobb naná, hogy a természet, de lehet az az erkélyed, egy erdő, egy park, egy játszótér, az utca, egy tó…

A bejegyzés illusztrációi saját képek, példák arra, amiről ez a fotómegosztás szól.

Mi lesz a fotóm sorsa?

A beküldött fotókból egy albumot, egyfajta magazint fogok készíteni, amely nyilvánosan elérhető lesz, feltéve, ha hozzájárulsz ehhez. Tulajdonképpen ez a fotómegosztás célja, hogy megmutasd a többieknek, hogyan mozogsz a szabadban. Ezáltal tudunk másoknak ötleteket adni a kinti mozgáshoz és önmagunkat még több szabadban töltött mozgásra ösztönözni.

Milyen fotókat nézegetnél szívesen?
 • Kérlek, olyan fotót vagy fotókat küldj, amit te készítettél, vagy engedélyt kaptál a használatára (jogtiszta kép). Ehhez további útmutatás a “Hogyan küldd el a képed?” bekezdésnél.
 • Legyen egyértelmű a “mozgás” a képen. Felismerhető legyen, hogy milyen mozgást szeretnél ábrázolni. Ehhez nem feltétlenül kell szerepelned a képen, ha nem szeretnél. Például kertészkedéskor lefotózhatod a kerti szerszámokat vagy a növényeket, akár készíthetsz előtte-utána fotót.
 • Adj neki egy címet és/vagy mellékelhetsz egy rövid leírást is, ha szeretnél. De akár szöveg nélkül is elküldheted.
 • Törekedj a jó minőségre, hogy más is értékelni, értelmezni tudja a képed. De mégis legyen inkább spontán, természetes, életszerű, mintsem beállított fotó.
 • Küldhetsz egy képet, de akár egy fotósorozatot is (max. 5 kép legyen).
Hogyan küldd el a képed?
 • A fotókat email-ben várom, az [email protected] címre  2018. október 31-ig.
 • Az email tárgymezőjébe írd: Hogyan mozogsz a szabadban.
 • Az email-be kérlek, másold be az alábbi szöveget, ha egyetértesz vele: “Hozzájárulok, hogy az általam készített jogtiszta fényképet és mellékelt leírást Kelemen Vanda a www.fizioart.hu honlapon és a hozzá kapcsolódó facebook közösségi oldalon a “Hogyan mozogsz a szabadban” című albumban  publikálja.”
 • Ha a fenti szöveget nem illeszted be az email-be, a képeidet nem fogom tudni megosztani másokkal, nem kerül az albumba.
 • A neved sehol nem fog megjelenni, de ha írsz címet a képhez vagy egy kis történetet, azt mellékelve meg fogom jeleníteni valamilyen formában.
 • A beküldött és publikálásra alkalmas képekből összeállított galériát november elején publikálom.

Kíváncsian várom a képeiteket!

 

És íme a fotópályázat eredménye:

 

Milyen párnán aludjak? Létezik-e ideális párna?

A jó, pihentető alvás nagyon fontos az egészséghez. Az alvás minősége sok tényezőtől függ, például: stressz, lelki problémák, mozgásszervi problémák, étkezési szokások, környezeti tényezők stb. Tehát függ attól is, hogy milyen a fekhelyed.

A kényelmes matrac és párna egyénileg és egyénenként is az aktuális állapot szerint változik/változhat. Nincs két egyforma nap. Előfordul, hogy több az egyoldalú terhelés, de az is, hogy több a megfelelő terhelés (többféle mozgás pl.). Nyilvánvaló, hogy ha egyensúlyban vagyunk testileg-lelkileg, akkor jobban fogunk aludni. Sokan megtapasztaltuk már azt, hogy ilyenkor még az sem igazán számít, hogy kényelmes-e a fekhely, egy sátorban is szuperül alszunk.

Ezzel a témával kapcsolatban sem lehet általános érvényű kijelentéseket tenni, azért mégis igyekszem néhány hasznos tanácsot megosztani.

Milyen párnát használjak?

Ideális párna nincs. Nem kell párnán aludni, lehet nélküle is, sőt az a legjobb. Ám van az a helyzet, amikor mégiscsak érdemes használni. Ha párna nélkül fáj a nyakad, a fejed, a vállad, esetleg feszes izmokkal, merev és fájdalmas nyakkal ébredsz, akkor keresd meg a legmegfelelőbbet a számodra. Hogyan? Máris mondom.

A másik lényeges dolog a párnával kapcsolatban, hogy nem örökre szól. Általában akkor keresünk új párnát és/vagy matracot, amikor valami problémánk van ( nyaki fájdalom, fejfájás, hátfájás, vállprobléma stb.). Ekkor a probléma megoldásán elkezdünk dolgozni (feltételezem), és nem csak a párnával próbáljuk orvosolni. Tehát előbb-utóbb a szervezetünkben pozitív változások történnek. Például, erősödik az izomzat, lazul a kötőszövet, javul az izomegyensúly stb. Ezáltal a problémánk kellős közepén kiválasztott és akkor megfelelő párna, a gyógyulásunk során már hasznavehetetlenné válhat. Ez egy teljesen normális folyamat. Ekkor már ne ragaszkodjunk hozzá, mert már nem szolgálja a további gyógyulást. Hanem keressünk egy új, jó megoldást az aktuális állapotunkhoz mérten. A régi párnákat pedig nyugodtan tartsuk meg, mert szükségünk lehet még rá egy stresszesebb időszak után.

Párna-választási szempontok

A párna szerepe, hogy alátámasszuk vele a nyakat és a fejet (adott esetben a hátat-vállat) annak érdekében, hogy az laza, kényelmes helyzetbe kerüljön.

Az ideális párna kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy milyen testhelyzetben szoktál aludni, és hogy mennyire feszes a kötőszöveti rendszered (izmok, fascia).

Ha háton alszol, először is teszteld le, mennyire feszes a tested hátsó felszínén lévő izom-kötőszöveti rendszer: feküdj a hátadra párna nélkül és figyeld meg, milyen helyzetbe kerül a fejed.

 • Feszes a nyakad, ha az állad az ég felé néz, és a nyakad homorúan ível.
 • Normál, laza a nyakad, ha az állad enyhén lebiccen, és a nyakad ellazult, egyenes helyzetben van.

Háton fekvőknek:

Ha háton fekve alszol és a nyakad feszes, akkor javaslom, hogy használj párnát, és mellette kezdj el foglalkozni a gerinceddel is. Ekkor olyan vastagságú párnát válassz, amely használata során eléred a laza nyakhelyzetet (állad lebiccen). Lehet, hogy ehhez kezdetben egy vastagabb párnára van szükséged, később pedig egy egész vékony is megteszi, majd el is hagyhatod mindezt (ha egyéb módon is kezeled a nyaki feszességed). Sokan szeretik az anatómiai párnát is, javaslom, vásárlás előtt próbáld ki.

Ha háton alszol és nem feszes a nyakad, nem kell párnát használnod. De az is előfordulhat, hogy például egy hosszú ülés után feszesebbé válik a rendszer, ezért aznap jól jön a párna. Általában én sem használok háton fekve párnát, de olykor elő kell vennem egy laposat.

Hason fekvőknek:

Hason fekve nem ajánlom, hogy párnát tegyél a fejed alá, elég intenzív ebben a pózban a nyak csavarása, ne tegyünk hozzá egy oldalra hajlást is a megemeléssel.

Oldalt fekvőknek:

Oldalt fekve jó, ha alá van támasztva a fej egy olyan vastagságú párnával, ami egy neutrális nyaki helyzetig emeli meg a fejet. Tehát nem lóg a fej, de nincs is magasra feltámasztva. Maximum egy kicsit legyen magasabban a vízszintesnél, ez segíteni szokott a nyak feszülésekor. Többen ebben a helyzetben is szeretik az anatómiai párnát.

Mindezt összefoglaltam egy táblázatban is:
 • Testhelyzet
 • Párna típus javaslat
 • Nyaki panasz esetén milyen párna javasolt
 • Ha (már) nincs panasz
 • Hason fekvés
 • Csak párna nélkül javaslom
 • Nem javasolt ez a testhelyzet
 • Csak párna nélkül
 • Háton fekvés
 • Párna nélkül, lapos párna
 • Aktuálisan megfelelő párna
 • Párna nélkül vagy lapos párnával
 • Oldalt fekvés
 • Lapos vagy közepes vastagságú párna
 • Lapos vagy közepes vastagságú párna
 • Lapos párna

A párna kiválasztásában is fontos, hogy próbálj ki többfélét, és aszerint válassz, hogy neked mi a legmegfelelőbb, ne pedig mások véleményére. Tegyél meg mindent a zavartalan alvás érdekében, ne nyugodj bele, hogy rosszul alszol. Keresd a megoldást.

 

 

 

Mozgás 60 év felett. Miért fontos idősebb korban is a mozgás?

A nehezedő mozgás, a gyengeség, az ízületi fájdalmak, a görbe hát mind a korral jár? Hogy van az, hogy néhányan idős korban is sokkal több mindenre képesek, mint mások fiatal korban? Erre mondjuk, hogy genetika?

Miért megy nehezebben a mozgás 60 év felett?

A genetika nem egy véglegesen determinált állapot vagy adottság. Igen, van egy alkati adottságunk. Ennek ellenére sokan megtapasztaltuk már, hogy ami fiatalkorban természetes volt, az később már nem olyan könnyen megy. Nahát, pedig genetikailag megvolt az adottságunk rá. Ma már a genetikára inkább úgy tekintünk, mint tanult mintára, melyet környezetünktől lesünk el. Ily módon alakul ki a járásstílusunk, de sok mozdulatunkban is felfedezhetjük szüleink mintáit, ilyen például a testtartásunk is. (Tipp: érdemes néhány régi fotót átnézni ilyen szemmel, érdekes hasonlóságokat fedezhetünk fel.)

A gyermekekre jellemző, hogy folyton mozognak, vagy legalábbis sokkal többet mocorognak, mint a szüleik. Ezt a mozgásigényt nemcsak az iskola, de az a szülő is kiöli a gyermekből, aki nem képes tartani a tempót, ezért inkább korlátozza a gyermekét. Ahogy haladunk a korral, vagyis öregszünk, egyre kevesebbett mozgunk. A megfelelő minőségű és mennyiségű mozgás hiányának azonban következménye van.

Mindemellett azon is érdemes elgondolkodnunk, hogy milyen egyéb módon korlátozzuk magunkat a mozgásban. Csak néhány példa: kemény talpú, szoros orrú, sarokkal rendelkező cipők, szoros ruházat, automatizált, kényelmes környezet és életmód.

Most már látod, hogy én miért nem hiszek a genetikában, hanem abban hiszek, hogy bármikor lehetünk energikusak, életteliek, szaladhatunk, ugrálhatunk, bármit csinálhatunk, és hogy mindez elsősorban rajtunk múlik.

Milyen élettani változásokkal jár az öregedés?

Ahhoz sem fér kétség, hogy az emberi szervezet idővel változik. Természetes módon lassulnak az anyagcsere folyamatok, rugalmatlanabbá válnak a kötőszövetek, ezáltal a vér- és nyirokkeringés is lomhábbá válik. Romlik a koordináció és az egyensúlyérzék is valamennyire. Bizonyos mértékig el kell fogadnunk az öregedéssel járó természetes folyamatokat. Abba viszont nem kell belenyugodnunk, hogy mindenünk fáj, és egyre nehezebben mozgunk. Ez nem az korosodás természetes velejárója.

Igen kedvező irányba befolyásolhatjuk ezt a folyamatot a megfelelően felépített és adagolt mindennapi (!) változatos mozgással. Ez nem azt jelenti, hogy visszanyerjük 20-as éveink rugalmasságát és robbanékonyságát, de nagyobb eséllyel megőrizhetünk egy jó kondíciót, mely az életminőségünket felbecsülhetetlen mértékben javítja. A mozgást bármely korban elkezdhetjük, ám a kitartás és a rendszeresség kulcsfontosságú.

Az egészség

A mozgás mellett lényeges a változatos és kevés feldolgozáson átesett ételek, illetve az elegendő és minőségi folyadék fogyasztása (gyógyteák, gyümölcs-, zöldséglevek, víz). Természetesen egészségi állapotunkat nem szemlélhetjük csupán fizikai szinten. Az érzelmeink és mentális egészségünk is jelentősen hatnak a szervezetünkre.

Milyen jótékony hatásai vannak a mozgásnak?

Számtalan ilyen van, ha nem is mindet, de néhány, a témába vágó, előnyét mindenképpen szeretném kiemelni.

A mozgás jótékony hatásai:

 • javul a vér- és nyirokkeringés,
 • gyorsulnak az anyagcsere folyamatok,
 • javul a tüdőkapacitás,
 • javult a testtartás,
 • átmozgatja az ízületeket, általában véve mozgékonyabbá tesz,
 • erősíti és rugalmasabbá teszi az izomzatot,
 • fejlődik a testtudat, az egyensúlyérzék és a koordináció,
 • segít a csontritkulás és a sérülések megelőzésében.

Mi a javasolt mozgás 60 év felett?

Tulajdonképpen bármilyen mozgást végezhetsz, de ha most kezdenéd el a mozgást, és esetleg fájdalmad vagy valamilyen problémád van, javaslom, hogy kérd gyógytornász segítségét. A szakember a testtartás, a mozgás és tesztek alapján látja, hogy hol van szükség a mobilitás és/vagy a stabilitás fejlesztésén. Milyen gyakorlatokat kellene végezned ahhoz, hogy ezeket biztonságosan, kíméletesen, ugyanakkor hatékonyan fejleszd. Segít az apró életmódbeli változtatások bevezetésében.

Lényeges, hogy önmagában a heti néhány alkalom torna nem elegendő. A szervezet minen egyes nap igényli a mozgást és bizonyos terhelést. A legjobb, ha mindennap sétálsz 4-8 kilométert, akár több részletben, és több kisebb mozgást viszel a napjaidba. Ilyen apróbb mozgás lehet egy-egy nyújtás, guggolás, kargyakorlat, lépcsőzés, de akár a házimunka is, ha tudatosan és jó mozgással végezzük. Nagyon hasznos mozgások (ha úgy tetszik: sportok) idősebb korban is a kirándulás, gyaloglás, az úszás, a jóga.

Bármit is csinálunk, sose felejtsük el örömünket lelni abban, amit csinálunk. Legyen kitartásunk, mert a kor előrehaladtával a változás még lassabban mutatkozik meg.

 

 

A nyiroködéma kezelése manuális nyirokdrenázzsal

A nyirokkeringés működészavarának a legszembetűnőbb tünete az ödéma. Azonban fontos, hogy tisztában legyünk még miben játszik szerepet a nyirokrendszerünk.

Mit nevezünk nyiroködémának (más néven: limfödéma)?

A nyiroködéma tünete a duzzanat, azaz a végtagon megjelenő folyadékgyülem. Ugyan ritkábban, de a törzsön is előfordulhat, például a mellkason, a háton, a has- és fartájékon is. Először általában a végtag testtől legtávolabb elhelyezkedő részében kezdődik és halad a végtag törzshöz közelebb eső része felé. Például a felső végtag esetében az ujjak-kézfej dagadása után az alkar, majd idővel a felkar is érintett lehet. Ritkán ettől eltérő módon megjelenő nyiroködémával is találkozhatunk.

Az ödémák a keringési rendszer(ek) elégtelen működésére utalnak. Többféle eredetű lehet a végtagdagadás, ezért kezelés előtt mindig fontos szakorvos segítségével tisztázni, hogy mi okozza az ödémát és milyen eredetű ödémáról van szó!

Hogyan működik a nyirokkeringés?

A nyirokrendszer, egy a vénás keringési rendszerhez hasonlítható keringési rendszer, melynek fő feladata az idegen anyagokkal szembeni védelem. Az immunrendszerünk fontos része. Tehát érdekünk, hogy a lehető legjobban működjön. Ha pedig meghibásodik, törődnünk kell vele.

Hogyan alakul ki a nyiroködéma?

Nyiroknak tulajdonképpen a nyirokrendszerben keringő folyadékot nevezzük. Ez egy sárgás színű áttetsző folyadék, nagy sejtszámmal. Úgy alakul ki, hogy a tápanyagban gazdag vér az artériás keringési rendszeren keresztül eljut a sejtekhez, majd a bomlástermékekkel telített vérnek kb. 85-90%-a jut csak a vénás rendszerbe vissza, míg a maradék 10-15% a nyirokhajszálerekbe kerül. Miközben a nyirokerekben áramlik a nyirok, útja során átszűrődik sok-sok nyirokcsomón, ahol “ellenőrzés” zajlik. Itt dolgoznak a limfociták, azok a sejtek, akik figyelik és felismerik az oda nem illő anyagokat, sejteket, és persze – optimális esetben – kivonják őket a forgalomból.

Ha a nyirokkeringés zavart szenved, ez a folyadék (vagy ennek egy része) nem lesz képes visszaszívódni a nyirokhajszálerekbe, így a szövetben felhalmozódik. Ez az ödéma, a szövetben megrekedt folyadék.

nyirok-rendszer-nyirok-erek

Az ábra nem teljes valóságában ábrázolja a nyirokrendszert

A nyirokrendszer működési zavarát okozhatja:
 • mozgásszegény életmód (!)
 • kötőszöveti rendellenesség
 • sérülés, műtét
 • fertőzés (idegen anyag)
 • kompresszió (nyirokerekre ható tartós nyomás: daganat, egyéb térfoglaló folyamat, de akár szűk ruházat vagy eszközök is).
A nyiroködéma kezelése

A diagnosztika, ahogy már az előzőekben is utaltam rá, szakorvosi feladat. A kezelése pedig függ a kialakulásának okától, a limfödéma fokától és természetesen a páciens állapotától.

Lépései lehetnek (ebben a sorrendben):

 • a manuális nyirokdrenázs
 • gépi kompressziós terápia
 • bandázsolás
 • torna

Ebben a posztban nem szeretném részletezni, hogy mely esetben melyik kezelés jön ill. nem jön szóba, hisz ez egyénlieg változó lehet és erre vonatkozóan a szakorvos úgyis tesz javaslatot.

Milyen kezelést alkalmazok én?

A manuális nyirokdrenázst, szükség esetén bandázsolást (hozott eszközökkel) és a tornát alkalmazom. A torna ill. mozgás, amit mindenki végezhet, és a lehető legjobb hatású. A mozgás során az izom megfeszülése és elernyedése egyfajta pumpamechanizmusként képzelhető el. Az így létrejövő izompumpa a nyirokkeringés egyik legfőbb motorja.

Mindenkinek javaslom a sok sétát (5-10km naponta), lehetőleg rugalmas talpú és teljesen lapos cipőben, ami nem szorít, így a lábujjak is képesek mozogni, serkentve ezáltal az ott lévő ödéma felszívódását. Ezen kívül javasolt a keringésjavító torna végzése akár naponta többször.

 

 

Mi a manuálterápia és mikor hatékony?

Ma már elég elterjedt módszer a manuálterápia, és rengeteg változata elérhető itthon is. Én is többféle manuálterápiás eljárást alkalmazok a praxisomban.

Mi a manuálterápia?

A manuálterápia egy komplex vizsgáló és kezelő eljárás, amely az egész embert figyelembe véve (holisztikusan) kezeli a mozgásrendszer (izmok, fasciák, ízületek, idegek) visszafordítható elváltozásait. Létezik olyan manuálterápiás módszer, amely során csak a lágyrészeket (fascia és izmok) kezelik, de van kizárólag az ízületekre irányuló típusa is, és természetesen van olyan metódus, amely a mozgásszervrendszer minden elemét kezeli.

Egyes módszerek nyugatról, míg mások keletről érkeztek hozzánk, előfordulnak szemléletbeli és módszertani különbségek is az egyes eljárások között.

Én a Lewit-féle vagy más néven Barvicsenko manuálterápiát alkalmazom, melyet lágyrész-kezeléssel ötvözök.

Mikor alkalmazható a manuálterápia?

A manuális technikák számos mozgásszervi probléma esetén alkalmazhatóak, azonban van néhány ellenjavallat is (lásd lejjebb). Néhány példa a manuálterápia: helytelen terhelés miatt kialakult gerincfájdalom, végtagfájdalom, izomfájdalom, ízületi fájdalom, bizonyos sérülések, balesetek utáni rehabilitáció, stressz következtében kialakuló izomfájdalmak, nyaki eredetű fejfájás, szédülés.

A lista nem teljes és nehéz is lenne mindent felsorolni ugyanis a manuálterápia alkalmazása mindig egyéni elbírálást igényel.

manuálterápia, manuálterapeuta Budapest

Mi történik a kezelés során?

Első alkalommal egy részletes kikérdezéssel kezdünk, alaposan körbejárjuk az aktuális panaszt, kitérünk a korábbi panaszokra, balesetekre, műtétekre is, ha voltak. Ehhez szükségesek lesznek az orvosi papírok, leletek, ha vannak. Ezt követi egy teljes testre kiterjedő fizikális vizsgálat (megtekintés, tapintás, aktív és passzív mozgások vizsgálata), ezért fürdőruha vagy alsónemű viselése ajánlott. Különböző mozgás- és izomteszteket is elvégzek. Majd a kapott eredmények alapján felállítok egy rövid és hosszútávú kezelési tervet, melyet megbeszélünk és ha beleegyezel, akkor elkezdjük a kezelést.

A kezelés során passzív és aktív (azaz a te közreműködéseddel végzett) fogásokat alkalmazok. Kiegészítésként minden esetben adok gyakorlatokat, amiket otthon rendszeresen végezned kell. Korrigáljuk a testtartásod különböző testhelyzetekben. A hosszútávú eredmény érdekében a te munkád is fontos. Ha szükséges egyéb kiegészítő módszert is hozzáteszek, például kinesiotapet.

testtartás korrekció, helytelen testtartás

Milyen fogásokat, technikákat alkalmazok és ezek mi célt szolgálnak?
 • Lágyrész mobilizáció (fascia release): a kórosan feszes fasciák és izmok rugalmasságának helyreállítása.
 • Izom energia technika (MET – muscle energy technique): az izom ellenállással szemben történő minimális megfeszítésével, majd lazításával hatunk az ízületekre.
 • Trigger pont terápia: a fájdalmas izomterületek kezelésére irányuló fogás.
 • Posztizometrikus relaxáció: az izom megfeszülése utáni ellazulást használjuk ki az izületi blokkok oldására.
 • Manipuláció: passzív technika, közvetlenül a csontra hatunk hirtelen kis erővel.
Fáj-e a manuálterápa?

Igen, a legtöbb terápiás fogás, ha nem is fájdalommal, de kellemetlenségekkel jár. A feszes kötőszöveteken való munka fájdalommal is járhat. Azonban a fájdalomérzés kiváltása sosem célunk és ha ezt a páciens nem tűri, lágyabb technikákhoz fordulunk. Az erős ingerek és hirtelen ingerek irritációt okozhatnak a szövetekben és ezt nem szeretnénk.

A kezelés után szintén előfordulhat, hogy egy-két napig érzékeny és fájdalmas a kezelt terület, ez a szervezet természetes reakciója, nem kell tőle megijedni.

Mikor nem lehet alkalmazni?

Mindig egyéni megfontolást igényel a manuálterápia alkalmazása, azonban van néhány olyan állapot, amikor ténylegesen kontraindikált.

Nem vagy korlátozottan alkalmazható különböző eredetű, a csontokat érintő betegségek esetén (osteoporosis, daganat, gyulladás, törés gyógyulási fázisában). Csontritkulás esetén például a lágyrész technikák nem kontraindikáltak. Egyéb gyulladásos állapotokban (felső légúti infekció, ízületi, izomgyulladás) sem javasolt, ugyanis a fascia és izomkezelések vérkeringésjavító hatásúak, melyek a gyulladást fokozhatják.

Kérlek, ha bármilyen panaszod van, vagy volt korábban, azt a kezelés előtt mindig említsd meg a saját érdekedben.

Hány alkalom szükséges?

Előfordul, hogy már az első alkalom eredményt hoz, és a panasz teljesen megszűnik. Azonban általában 5-6 kezelés is szükséges, a kiegészítő gyakorlatokat is beleértve, hogy változást tapasztalj. A találkozások között minimum 2, de általában 3-4 hét telik el. Ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a szervezet adaptálódjon az ‘új’ helyzethez, és a helyreállító gyakorlatokkal fejlesszük az izomzatot és az izomműködés hatékonyságát.

 

 

Edzés vagy mozgás? A sporton kívül is van mozgás.

Mennyit mozogsz egy nap?

Gyanítom, hogy erről a kérdésről az ugrik be, hogy mit sportolsz. Ugye?

A mozgást manapság a sporttal azonosítjuk. Kényelmes világunkban minimális mozgással meg tudunk úszni egy napot. Kocsival bemegyünk a munkahelyre, ott ülünk pár órát, majd ülve ebédelünk, megint dolgozunk egy keveset, aztán kocsival haza, ott ismét leülünk dolgozni, tévézni, vacsorázni, aztán befekszünk az ágyba. Persze remélem, a te napod nem így néz ki. Esetleg kiegészül egy óra sporttal?

Egyetlen napunk rengeteg mozdulatból tevődik össze, illetve nagyon sok lehetőségünk van a mozgásra. Az egész szervezetünk jól működéséhez a napi többszöri kisebb intenzitású mozgással sokkal inkább hozzájárulunk, mint egy rövid, ám intenzív megterheléssel, azaz sporttal.

Több kutatással is bizonyították már, hogy hosszútávon a gyakori, nap folyamán többször ismétlődő mozgás az egészségünk szempontjából lényegesen hasznosabb, mint az egyszeri 30-60 perc (intenzív) edzés.

Mi is tulajdonképpen a különbség a sport és a mozgás között?

A sport (szinonimái: edzés, gyakorlat) általában rövid ideig tart, és nagyobb intenzitású, ráadásul nem is mindennap megyünk edzeni. (Persze kivételt jelentenek a versenysportolók.) Az utóbbi időben különösen elterjedtek az extrém rövid idejű és nagy intenzitású edzések (10-20-30 perc), melyek szuper állóképességet és alakot ígérnek.

A másik lényeges különbség, hogy az edzés során olyan mozdulatokat, gyakran szelektív izomerősítéseket (pl. konditerem, aerobik, alakformálás stb.) végzünk, amiknek nem sok közük van a hétköznapi mozdulatainkhoz. Most ebbe nem mennék bele részletesen, mert egy véget nem érő írás lenne belőle.

Akkor most ne sportoljak??

Nem, a sportról nem szeretnék lebeszélni senkit, hanem szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ha a mindennapi mozgásainkat tudatosabban végezzük, és kihasználunk minden apró lehetőséget a mozgásra, azaz önmagunk fejlesztésére, hosszútávon sokkal jobban járunk. Ha szeretsz futni, biciklizni stb. ne hagyd abba, viszont ezzel ne is pipáld ki a napi mozgásod.

Ezeket a hasznos kis mozgásokat összeadva elérheti a napi 3-6 órát is a mozgással töltött óráid száma.

Hogyan mozogj többet?

Most pedig következzen a gyakorlat, ötletek felsorolva a mindennapi mozgás-lehetőségeinkről:

 • Járj gyalog dolgozni, vagy tedd meg az út egy részét gyalog (jobb, mint a bicikli, hisz azon is ülsz).
 • A lift ill. mozgólépcső helyett válaszd a lépcsőt fel és lefelé is.
 • Ha ülőmunkát végzel fél óránként, de legalább óránkét 5 perc sétára kelj fel.
 • Ülés közben változtass gyakran a helyzeteden, mozgasd meg a karjaidat, nyújtózkodj.
 • Étkezz állva, vagy földön ülve.
 • Ha barátokkal találkozol, sétáljatok és rövidebb időre üljetek be valahová, esetleg válasszátok a pultot, ahol állni lehet, vagy üljetek a földre (több helyen van rá lehetőség).
 • Bevásárlás során ne gurulós kosarat vagy kocsit válassz, hanem vidd a kezedben a zsákmányt. Ha gyerekekkel vagy, adj nekik is feladatot.
 • Használj különböző táskákat a szükséges cuccaid cipeléséhez, hogy többféle terhelés érjen. Vagy ha egyféle táskád van, vidd változatosan: egy vállon, két vállon, keresztbe, kézben, magadhoz szorítva stb. Arra nagyon ügyelj, hogy ne dőlj el oldalra!
 • Hordj laza, kényelmes öltözetet, ami nem nyomja el az ereidet, szöveteidet, és engedi a mozgást. Kényelmes, rugalmas ruhákban az ember automatikusan sokkal többet mozog.

Még néhány mozgás tipp:

 

 • Válassz rugalmas, teljesen lapos kényelmes cipőket. Lehetőleg olyat, ami nem szorítja egymáshoz a lábujjaidat.
 • Otthon légy mezítláb, vagy zokniban minél többet. Nyáron, ha biztonságos a terep, szintén mezítlábaskodj.
 • Térj le a járdáról, gyalogolj a füvön, köves és egyéb változatos felületeken.
 • Hajolás helyett guggolj: csípő megy hátra, hát egyenes. Emeléskor is válaszd ezt, még könnyű tárgyak esetén is.
 • A házimunka is egy csodás lehetőség a mozgásra, ha odafigyelsz arra, mit csinálsz: egyenes háttal porszívózás, kézi mosásnál guggolás görnyedés helyett, a szekrénybe pakolás szuper hátizomerősítés.
 • Ne legyen túlzsúfolva bútorokkal a lakásod, az meggátol a mozgásban.
 • Érintsd meg többször a felső ajtófélfát, hogy kihasználd a teljes vállízületi mozgásaidat. Ha alkalmas rá az ajtókeret, kapaszkodj fel, és lógj egy kicsit.
 • A kanapé helyett ülj ülőpárnán, játsz a gyerekekkel a földön. A földre leülés és onnan felállás sokféle ízületi mozgást igényel, és erősíti az izmokat is. A földön üléssel jó pár guggolást is beiktatsz a napodba.
 • A játszótéren játsz a gyerekekkel, lógj a korláton, vagy ha mégis ülnél ülj a füvön vagy akár törökülésben a padon.

Amit nem javaslok, bár sok mozgással foglalkozó szakembertől is hallani, hogy nap közben is feszítsünk rá bizonyos izmainkra. Ne! Ne feszítgessük se a gátizmainkat napközben, ne húzzuk be a hasunkat, ne szorítgassuk a farizmokat és ne zárjuk a lapockát. A cél az, hogy ezek az izmaink ne csak akkor működjenek, ha direkt megfeszítjük őket, hanem mozgásaink során automatikusan bekapcsoljanak. De ez már egy másik téma.

A fenti listát és cikket gondolatébresztőnek szántam. Remélem, sokaknak hasznos lesz, és átértékelik a hétköznapi tevékenységeiket. Ezentúl nem haszontalan lesz a házimunka, hanem lehetőség a saját egészségünk és környezetünk karbantartására.

Tehát a lényeg: tegyük tudatossá a hétköznapi mozgásinkat, és használjuk ki minden adódó lehetőséget a mozgásra a sport mellett is.

 

 

Kinesio tape, színes csíkok a bőrön

Egészen új hóbortnak tűnik a kineziológiai tapasz a gyógyászatban, azonban Japánban már az 1980-as évek óta használják terápiás célra. Kenzo Kase japán orvos alkotta meg az első kineziológiai tapaszt, mely azóta már számtalan márkanév alatt fut szerte a világon.

A fő cél a szervezet öngyógyító mechanizmusainak a támogatása. A terapeuták által továbbképzéseken elsajátított felragasztási technikákat kineziológiai tesztek alapján fejlesztették ki, innen származik a tapasz neve is: kineziológiai tapasz ( kinesiology tape).

Mi van benne?

Sokan megkérdezik tőlem, hogy milyen hatóanyag van a textilcsíkban. Ez a tapasz ellentétben a fájdalomcsillapító tapaszokkal, a ragasztóanyagon kívül semmit sem tartalmaz.

A legtöbb kinesio tape hosszanti irányban 140%-ban nyújtható, vékony, latexmentes, pamut anyaga légáteresztő és hullámvonalban felvitt akril ragasztót tartalmaz. A készítők igyekeztek a bőrhöz nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyagot kifejleszteni.

derékfájás tapaszolás, kinesio tape

Ha nincs benne semmi, akkor hogyan hat?

Egyesek szerint sehogy, ők az egyébként tapasztalható pozitív eredményeket placebo hatással magyarázzák.

A megalkotó és a terapeuták szerint (szerintem is) a bőrre felragasztott tapasz egyfajta pozitív információként szolgál a neuromuszkuláris rendszer számára.  Ezen stimuláció által fejlődik a propriocepció és az izom aktivitás, mely pozitívan hat az ízületi funkcióra. Emellett javítja az adott területen a vérkeringést.

Egyik nagy előnye az izomnak és az ízületnek nyújtott ‘támasz’ és stabilitás, a mozgástartomány korlátozása nélkül. A másik, hogy a terapeuta által elért eredményt megőrizhetjük vele, sőt például a lágyrész manuálterápiás kezelés hatását elnyújthatjuk egy megfelelő technika alkalmazásával.

Többféle ragasztási technika létezik. Az éppen alkalmazott módszert izom, fascia és funkcionális (mozgásos) tesztek alapján határozza meg a terapeuta. Az igazán eredményes tapaszoláshoz tehát hasznos némi anatómiai-élettani ismeret.

kineziológiai tapasz, tapaszolás váll

A kineziológiai tapasz alkalmazása

Szinte mindenkin alkalmazható, gyerekkortól az egész időskorig. Még állatokon is eredményesen használják (placebo?).

Napokig (3-7 nap) képes fennmaradni a bőrön, a vizet ugyan magába szívja, azonban a ragasztó vízálló, ezért bártan úszhatunk, fürdőzhetünk vele. Bőrirritáció érzékenyebb bőrűeknél előfordulhat, de nem jellemző. Igen széleskörűen alkalmazható, hiszen a kinesio tape-pel többféle receptorra tudunk hatni. Például ortopédiai, reumatológiai, neurológiai, traumatológiai és számos más orvosi területen jó kiegészítő terápia.

kinesio tape ragasztás, futás

Néhány példa arra, én milyen panaszoknál alkalmazom a praxisomban:
 • bokasérülés
 • sérülés utáni ödémák
 • kismamák derékfájdalma
 • futók (ill. sportolók) sérüléseinek megelőzése, kezelése (más technikákkal együtt)
 • részleges bénulás (például alagút szindrómák, peroneus paresis)
 • kéz ínhüvelygyulladás
 • vállfájdalmak (tendonitis, ROK sérülés, impingement szindróma, befagyott váll)
 • diastasis recti (vagy rectus diastasis)
 • testtartásbéli korrekció
 • csípőfájdalmak
Színterápia

A különböző színek különbözően hatnak ránk. A már kialakult problémáknál pedig pozitívan befolyásolhatjuk vele a gyógyulást. Például egy gyulladás esetén javasolt a hideg színű kinesio tape használata.

 

 

Hogyan zajlik egy kezelés nálunk?

Ha még sosem jártál gyógytornásznál, manuálterapeutánál elképzelhető, hogy kíváncsi vagy, hogyan zajlik egy kezelés. A következő sorokban erről olvashatsz.

Hogyan zajlik egy kezelés?

A praxisomban többféle szolgáltatást nyújtok (gyógytorna, manuálterápia stb. – ezekről ide kattitva olvashatsz bővebben). Előfordul, hogy egy adott terápiás eljárás igényével jelentkezik be hozzám a vendég ( pl. manuálterápia, kinesio tape ragasztás). Ez esetben azt a terápiás eljárást alkalmazom, amelyet igény és szükség szerint módosíthatunk vagy kiegészíthetünk más eljárásokkal is.

Az esetek másik részében egy konkrét problémával (pl. gerincsérv) vagy egy konkrét céllal (pl. egészségmegőrző program) keres meg a vendég. Ilyenkor közösen határozzuk meg a kezelési célt és tervet.

Az első találkozás alkalmával elbeszélgetünk, majd különféle vizsgálatokat, mozgás és izomteszteket végzek. Megtárgyaljuk a vizsgálat eredményeit is, és a közös munkánk célját, majd felvázolunk egy (terápiás) tervet. Ha ez mind megvan, nekilátunk a munkának.
anamnézis felvétel, elbeszélgetés
Miről beszélgetünk?
 1. Milyen okból, milyen problémával kerestél fel? Kérdezgetek mindenféléről, hogy közelebb jussak a probléma kialakulásának okához.
 2. Érintjük az élethelyzetedet, olyan mértékben, ami neked kényelmes. Például: munkakörülmény, stressz, mozgás, napi terhelés, kikapcsolódás. A teljes kép miatt ezek is fontosak.
 3. Beszélünk arról, hogy mi a célod a gyógytornával, mennyi időt alatt szeretnéd elérni azt, milyen lehetőségeid, eszközeid vannak, és én ebben hogyan tudok neked segíteni.
A vizsgálat és a kezelés

Ezután elvégzek egy (általában) teljes testre kiterjedő, funkcionális vizsgálatot, mely a már említett különféle aktív és passzív teszteket foglalja magában. Végül a megbeszéltek és a vizsgálatok alapján elkezdjük a kezelést.

A vizsgálat időigényes, ezért az első találkozás jelentős részét kitölti. Manuálterápia esetében mindez 85 perc, gyógytorna esetén 55 perc.

mozgásszervi állapotfelmérés, vizsgálat blog

A kezelés folytatása

Az ezt követő találkozások alkalmával a megbeszéltek szerint haladunk. Bizonyos teszteket, vizsgálatokat ismételten elvégzünk, ezáltal tudjuk mérni az elért eredményeket. A gyógytorna gyakorlatok mellett kiegészítő terápiás eljárásokat (pl. kinesio tape, köpölyözés) is alkalmazok, ha szükséges.

Természetesen a foglalkozások mellett kiemelkedően fontos a gyakorlás, a rendelőn kívüli munkád, és az életmódbeli változtatások. Ennek megkönnyítése érdekében a rendszeresen elvégzendő gyakorlatok vázlatát, ha igényled, szívesen elkészítem neked. Az életmódbeli változtatni valókat pedig megbeszéljük.

Hogyan készülj, ha első alkalommal érkezel?

Hozz magaddal kényelmes ruhát, amely szabad mozgást enged minden ízületednek. A legjobb egy kényelmes nadrág, lehetőleg rövid és egy trikó. Cipőre nincs szükség. Ha például nyaki problémával jössz, akkor is hozz kényelmes nadrágot, mert nem csak a nyakadat fogjuk mozgatni.

Az előbbiekkel ellentétben a manuálterápiás kezelésre az ideális ruházat a fehérnemű vagy bikini/rövidnadrág. Ugyanis látnom kell minden izomkontúrt, csontos kiemelkedést, a teljes gerincet.

Érdemes átgondolnod az alábbi kérdéseket:
 • Mennyit mozogsz egy nap? Például: napi 2 órát gyaloglok, 5 emeletet mászok meg napi nyolcszor, 10 kilós gyermekemet emelgetem, min. 5 kilós hátizsákot cipelek mindennap, 5 kilométert futok, ilyesmikre gondolj.
 • Mennyit ülsz széken, autóban, buszon, kanapén…? Például: 8 órát ülve dolgozom, komótosan ülve vacsorázok, kedvenc kávézómban olvasok napi 2 órát, a kanapén megnézem az esti híreket.
 • Milyen terhelés ér? Például: futárként nagy pakkokat emelgetek, bölcsiben dolgozok, irtó stresszes a munkám, nagy zajban/hidegben dolgozom.
 • Hogyan alszol és mennyit? Például: 8 órát és kipihenten ébredek, 6 órát és össze-vissza fogolódok.
 • Milyen gyakran szedsz gyógyszert? Például fájdalomcsillapítót.
 • Hajlandó vagy változtatni az életmódodon szükség esetén? Például: igen vagy nem.

A benned felmerülő kérdéseket írd le egy papírra, és hozd el magaddal.

 

 

Gyógytorna. Mi az a gyógytorna?

Ha jártál már gyógytornásznál, akkor van némi sejtésed arról, hogy miről szól ez a szakma. Gyakori azonban – saját tapasztalat – hogy azt gondolják, masszíroz, és beteg emberek végtagjait mozgatja. Ez tulajdonképpen igaz is! Azonban számos más esetben is segíthet.

Mi az a gyógytorna?

A gyógytorna fogalmát nehéz egy-két mondatban meghatározni, hisz annyira összetett és szerteágazó terület ez. A gyógyítás, az egészségmegőrzés, a testképzés, a sport, a fitness, az ergonómia, a mozdulatművészet, az esztétikus mozgás, a mozgásfejlődés, a szomatopedagógia, a konduktív pedagógia, a manuális terápiák, egyéb kiegészítő terápiék és sok sok egyéb terület összefonódik e csodálatos szakmával.

A gyógytornát más néven fizioterápiának nevezzük (angolul physiotherapy, physical therapy). Olyan egészségügyi szakmai tevékenység a meghatározás szerint, amely elsősorban a mozgásszervi károsodás, és a funkciózavar helyreállítására, a lehetőség szerinti mozgékonyság elősegítésére, és a mozgásképesség fejlesztése által az életminőség javítására szolgál. A gyógytornász tevékenység valójában jóval túlmutat ezen a meghatározáshoz. Szemlélete holisztikus, és sok speciális területen tevékenykedik, talán (szerintem) a legfontosabb ami a meghatározásból kimarad, az a megelőzés, tehát az egészség megőrzésére irányuló tevékenység.

gyógytorna fogalma

Mit jelent a holisztikus szemlélet?

Nem, nem alternatív gyógyítást jelent, bár valóban divatos kifejezés az alternatív gyógyításban, ennek ellenére az orvostudományban is alkalmazzák.

A holisztikus azt jelenti: egész, teljes. Tehát a terapeuta, jelen esetben a gyógytornász, figyelmebe veszi a páciens testi-lelki-szellemi állapotát, az életkörülményeit, a környezetét, a terapeutával való kapcsolatát. Tulajdonképpen mindent, ami hatással van az egyénre.

A gyógytorna speciális területei

A teljesség igénye nélkül: sportfizioterápia, manuális terápiák, neurológia, szülészet, nőgyógyászat, kardiológia (szív- és érrendszeri betegségek), pulmonológia (légzőszervi betegségek), gyermekgyógyászat, ortopédia, reumatológia, onkológiai, limfödéma terápia, hospice, belgyógyászat, traumatológia, ergonómia, wellness, fitness, prevenció, rehabilitáció, sebészet, gyógyászati segédeszközök (protézisek, ortézisek..), oktatás, kutatás, relaxáció, autogén tréning, gerincgyógyászat…

A gyógytorna története

A mozgást ősidők óta használják az emberek gyógyító céllal. A legrégebbi fennmaradt írásos dokumentum szerint egy svéd férfi,  Per Henrik Ling, akit a  ’svéd fizioterápia atyjának’ neveznek,  1813-ban alapította az első fizioterápiát oktató intézményt. Gyógytornát, manuális módszereket és masszázst oktattak.

Magyarországon 1836-ban Schöpf-Mérei Ágoston gyermekgyógyász hozta létre az első Tornaintézetet. Hazánkban kezdetekben főleg az ortopédiához kapcsolódott a gyógytorna. A gyógytornászképzés pedig Madzsar Alice mozdulatművész nevéhez fűződik, ő volt az, aki  1912-ben meg alapította a Funkcionális Torna Tanítóképző Intézetét. Itt nem csak a torna gyógyító szerepe, hanem az esztétikus testképzés is nagy hangsúlyt kapott. Fontos volt számára a tudatosság, a pontosság és a folyamatos korrekció.

Majd 1957-től az Orvostovábbképző Intézet elindítottam felsőfokú gyógytornász képzését. Ezekben az években a járványos gyermekbénulás miatt is nagy szükség volt gyógytornászokra. 1991-től pedig beindult a 4 éves képzés, ahol a gyógytorna oktatás mellett egyéb terápiás eljárásokat is tanultak a hallgatók.

gyógytorna iskola

Mivel foglalkozik tehát a gyógytornász?

Minden olyan területen segíthet (persze képzettségtől függően) ahol a mozgás az egészség megőrzését, fejlesztését és visszaszerzését szolgálja, illetve javítható vele az életminőség. Nos, mivel a mozgás olyan alapvető szükséglete az embernek, mint például az evés, a mozgással, esetleg mozgatással szinte minden esetben javítható az életminőség.

gyógytorna