Hogyan mozogsz a szabadban? Örökítsd meg a mozgást.

Ebben a hónapban fókuszáljunk a természetben mozgással töltött pillanatokra. Mutasd meg, hogyan mozogsz a szabadban. Meginvitállak téged egy fotópályázatra. Egy olyan fotópályázatra, ahol nincs nyeremény. Nincs, mert célja csupán a mai ember szabadban végzett mozgásainak ábrázolása. Itt minden fotó egyformán nyertes lesz, nem hasonlítjuk azokat egymáshoz.

A szabadban, természetben töltött idő nagyon jó hatással van az emberi szervezetre. Feltölt, kikapcsol, ellazít, segít kiüríteni az elmét, felébreszti az alkotóerőt bennünk. Ugyanakkor számos kihívást is rejt a folyamatos változásával, ezáltal pedig alkalmazkodásra serkent, így fejlesztve ellenálló és problémamegoldó képességünket.

A szabadban mozogni jó, sokan mégis inkább az edzőtermet választják. Talán teszik ezt azért, mert ott adott, mit csináljanak, ott vannak a gépek, a futópad, a bicikli stb. és a csoportos órák, ahol diktálják a mozgást. A természetben pedig kreativitás kell a mozgáshoz és talán nagyobb kitartás is. De az is lehet, hogy eszünkbe sem jut, hogy másképp is lehet. A legtöbb benti mozgást “ki lehet vinni” a szabadba bármely évszakban, így már nem kell gondolkodnunk azon, mit is csináljunk odakint. Csináljuk akár ugyanazt, csak más környezetben.

A fotókról

Olyan fotókat várok, amelyek kint készültek és amelyek a mozgáshoz és hozzád kapcsolódnak. Ne egy olyan tevékenységet ábrázolj, amit csak a fotó kedvéért végzel. Válassz olyat, ami valós, hozzád tartozik, az életed része vagy épp azzá szeretnéd tenni. Örökítsd meg a mozgást.

Néhány ötlet

A mozgás tág fogalom. Lehet ezerféle sport, főzés, játék, séta, fűnyírás, tánc, fára mászás, cigánykerekezés, jóga, gyümölcsszedés, bevásárlás gyalog…

A “szabad ég alatt” is többféle helyszínt jelölhet. A legjobb naná, hogy a természet, de lehet az az erkélyed, egy erdő, egy park, egy játszótér, az utca, egy tó…

A bejegyzés illusztrációi saját képek, példák arra, amiről ez a fotómegosztás szól.

Mi lesz a fotóm sorsa?

A beküldött fotókból egy albumot, egyfajta magazint fogok készíteni, amely nyilvánosan elérhető lesz, feltéve, ha hozzájárulsz ehhez. Tulajdonképpen ez a fotómegosztás célja, hogy megmutasd a többieknek, hogyan mozogsz a szabadban. Ezáltal tudunk másoknak ötleteket adni a kinti mozgáshoz és önmagunkat még több szabadban töltött mozgásra ösztönözni.

Milyen fotókat nézegetnél szívesen?
 • Kérlek, olyan fotót vagy fotókat küldj, amit te készítettél, vagy engedélyt kaptál a használatára (jogtiszta kép). Ehhez további útmutatás a “Hogyan küldd el a képed?” bekezdésnél.
 • Legyen egyértelmű a “mozgás” a képen. Felismerhető legyen, hogy milyen mozgást szeretnél ábrázolni. Ehhez nem feltétlenül kell szerepelned a képen, ha nem szeretnél. Például kertészkedéskor lefotózhatod a kerti szerszámokat vagy a növényeket, akár készíthetsz előtte-utána fotót.
 • Adj neki egy címet és/vagy mellékelhetsz egy rövid leírást is, ha szeretnél. De akár szöveg nélkül is elküldheted.
 • Törekedj a jó minőségre, hogy más is értékelni, értelmezni tudja a képed. De mégis legyen inkább spontán, természetes, életszerű, mintsem beállított fotó.
 • Küldhetsz egy képet, de akár egy fotósorozatot is (max. 5 kép legyen).
Hogyan küldd el a képed?
 • A fotókat email-ben várom, az info@fizioart.hu címre  2018. október 31-ig.
 • Az email tárgymezőjébe írd: Hogyan mozogsz a szabadban.
 • Az email-be kérlek, másold be az alábbi szöveget, ha egyetértesz vele: “Hozzájárulok, hogy az általam készített jogtiszta fényképet és mellékelt leírást Kelemen Vanda a www.fizioart.hu honlapon és a hozzá kapcsolódó facebook közösségi oldalon a “Hogyan mozogsz a szabadban” című albumban  publikálja.”
 • Ha a fenti szöveget nem illeszted be az email-be, a képeidet nem fogom tudni megosztani másokkal, nem kerül az albumba.
 • A neved sehol nem fog megjelenni, de ha írsz címet a képhez vagy egy kis történetet, azt mellékelve meg fogom jeleníteni valamilyen formában.
 • A beküldött és publikálásra alkalmas képekből összeállított galériát november elején publikálom.

Kíváncsian várom a képeiteket!

 

És íme a fotópályázat eredménye:

 

Milyen párnán aludjak? Létezik-e ideális párna?

A jó, pihentető alvás nagyon fontos az egészséghez. Az alvás minősége sok tényezőtől függ, például: stressz, lelki problémák, mozgásszervi problémák, étkezési szokások, környezeti tényezők stb. Tehát függ attól is, hogy milyen a fekhelyed.

A kényelmes matrac és párna egyénileg és egyénenként is az aktuális állapot szerint változik/változhat. Nincs két egyforma nap. Előfordul, hogy több az egyoldalú terhelés, de az is, hogy több a megfelelő terhelés (többféle mozgás pl.). Nyilvánvaló, hogy ha egyensúlyban vagyunk testileg-lelkileg, akkor jobban fogunk aludni. Sokan megtapasztaltuk már azt, hogy ilyenkor még az sem igazán számít, hogy kényelmes-e a fekhely, egy sátorban is szuperül alszunk.

Ezzel a témával kapcsolatban sem lehet általános érvényű kijelentéseket tenni, azért mégis igyekszem néhány hasznos tanácsot megosztani.

Milyen párnát használjak?

Ideális párna nincs. Nem kell párnán aludni, lehet nélküle is, sőt az a legjobb. Ám van az a helyzet, amikor mégiscsak érdemes használni. Ha párna nélkül fáj a nyakad, a fejed, a vállad, esetleg feszes izmokkal, merev és fájdalmas nyakkal ébredsz, akkor keresd meg a legmegfelelőbbet a számodra. Hogyan? Máris mondom.

A másik lényeges dolog a párnával kapcsolatban, hogy nem örökre szól. Általában akkor keresünk új párnát és/vagy matracot, amikor valami problémánk van ( nyaki fájdalom, fejfájás, hátfájás, vállprobléma stb.). Ekkor a probléma megoldásán elkezdünk dolgozni (feltételezem), és nem csak a párnával próbáljuk orvosolni. Tehát előbb-utóbb a szervezetünkben pozitív változások történnek. Például, erősödik az izomzat, lazul a kötőszövet, javul az izomegyensúly stb. Ezáltal a problémánk kellős közepén kiválasztott és akkor megfelelő párna, a gyógyulásunk során már hasznavehetetlenné válhat. Ez egy teljesen normális folyamat. Ekkor már ne ragaszkodjunk hozzá, mert már nem szolgálja a további gyógyulást. Hanem keressünk egy új, jó megoldást az aktuális állapotunkhoz mérten. A régi párnákat pedig nyugodtan tartsuk meg, mert szükségünk lehet még rá egy stresszesebb időszak után.

Párna-választási szempontok

A párna szerepe, hogy alátámasszuk vele a nyakat és a fejet (adott esetben a hátat-vállat) annak érdekében, hogy az laza, kényelmes helyzetbe kerüljön.

Az ideális párna kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy milyen testhelyzetben szoktál aludni, és hogy mennyire feszes a kötőszöveti rendszered (izmok, fascia).

Ha háton alszol, először is teszteld le, mennyire feszes a tested hátsó felszínén lévő izom-kötőszöveti rendszer: feküdj a hátadra párna nélkül és figyeld meg, milyen helyzetbe kerül a fejed.

 • Feszes a nyakad, ha az állad az ég felé néz, és a nyakad homorúan ível.
 • Normál, laza a nyakad, ha az állad enyhén lebiccen, és a nyakad ellazult, egyenes helyzetben van.

Háton fekvőknek:

Ha háton fekve alszol és a nyakad feszes, akkor javaslom, hogy használj párnát, és mellette kezdj el foglalkozni a gerinceddel is. Ekkor olyan vastagságú párnát válassz, amely használata során eléred a laza nyakhelyzetet (állad lebiccen). Lehet, hogy ehhez kezdetben egy vastagabb párnára van szükséged, később pedig egy egész vékony is megteszi, majd el is hagyhatod mindezt (ha egyéb módon is kezeled a nyaki feszességed). Sokan szeretik az anatómiai párnát is, javaslom, vásárlás előtt próbáld ki.

Ha háton alszol és nem feszes a nyakad, nem kell párnát használnod. De az is előfordulhat, hogy például egy hosszú ülés után feszesebbé válik a rendszer, ezért aznap jól jön a párna. Általában én sem használok háton fekve párnát, de olykor elő kell vennem egy laposat.

Hason fekvőknek:

Hason fekve nem ajánlom, hogy párnát tegyél a fejed alá, elég intenzív ebben a pózban a nyak csavarása, ne tegyünk hozzá egy oldalra hajlást is a megemeléssel.

Oldalt fekvőknek:

Oldalt fekve jó, ha alá van támasztva a fej egy olyan vastagságú párnával, ami egy neutrális nyaki helyzetig emeli meg a fejet. Tehát nem lóg a fej, de nincs is magasra feltámasztva. Maximum egy kicsit legyen magasabban a vízszintesnél, ez segíteni szokott a nyak feszülésekor. Többen ebben a helyzetben is szeretik az anatómiai párnát.

Mindezt összefoglaltam egy táblázatban is:
 • Testhelyzet
 • Párna típus javaslat
 • Nyaki panasz esetén milyen párna javasolt
 • Ha (már) nincs panasz
 • Hason fekvés
 • Csak párna nélkül javaslom
 • Nem javasolt ez a testhelyzet
 • Csak párna nélkül
 • Háton fekvés
 • Párna nélkül, lapos párna
 • Aktuálisan megfelelő párna
 • Párna nélkül vagy lapos párnával
 • Oldalt fekvés
 • Lapos vagy közepes vastagságú párna
 • Lapos vagy közepes vastagságú párna
 • Lapos párna

A párna kiválasztásában is fontos, hogy próbálj ki többfélét, és aszerint válassz, hogy neked mi a legmegfelelőbb, ne pedig mások véleményére. Tegyél meg mindent a zavartalan alvás érdekében, ne nyugodj bele, hogy rosszul alszol. Keresd a megoldást.

 

 

 

Mozgás 60 év felett. Miért fontos idősebb korban is a mozgás?

A nehezedő mozgás, a gyengeség, az ízületi fájdalmak, a görbe hát mind a korral jár? Hogy van az, hogy néhányan idős korban is sokkal több mindenre képesek, mint mások fiatal korban? Erre mondjuk, hogy genetika?

Miért megy nehezebben a mozgás 60 év felett?

A genetika nem egy véglegesen determinált állapot vagy adottság. Igen, van egy alkati adottságunk. Ennek ellenére sokan megtapasztaltuk már, hogy ami fiatalkorban természetes volt, az később már nem olyan könnyen megy. Nahát, pedig genetikailag megvolt az adottságunk rá. Ma már a genetikára inkább úgy tekintünk, mint tanult mintára, melyet környezetünktől lesünk el. Ily módon alakul ki a járásstílusunk, de sok mozdulatunkban is felfedezhetjük szüleink mintáit, ilyen például a testtartásunk is. (Tipp: érdemes néhány régi fotót átnézni ilyen szemmel, érdekes hasonlóságokat fedezhetünk fel.)

A gyermekekre jellemző, hogy folyton mozognak, vagy legalábbis sokkal többet mocorognak, mint a szüleik. Ezt a mozgásigényt nemcsak az iskola, de az a szülő is kiöli a gyermekből, aki nem képes tartani a tempót, ezért inkább korlátozza a gyermekét. Ahogy haladunk a korral, vagyis öregszünk, egyre kevesebbett mozgunk. A megfelelő minőségű és mennyiségű mozgás hiányának azonban következménye van.

Mindemellett azon is érdemes elgondolkodnunk, hogy milyen egyéb módon korlátozzuk magunkat a mozgásban. Csak néhány példa: kemény talpú, szoros orrú, sarokkal rendelkező cipők, szoros ruházat, automatizált, kényelmes környezet és életmód.

Most már látod, hogy én miért nem hiszek a genetikában, hanem abban hiszek, hogy bármikor lehetünk energikusak, életteliek, szaladhatunk, ugrálhatunk, bármit csinálhatunk, és hogy mindez elsősorban rajtunk múlik.

Milyen élettani változásokkal jár az öregedés?

Ahhoz sem fér kétség, hogy az emberi szervezet idővel változik. Természetes módon lassulnak az anyagcsere folyamatok, rugalmatlanabbá válnak a kötőszövetek, ezáltal a vér- és nyirokkeringés is lomhábbá válik. Romlik a koordináció és az egyensúlyérzék is valamennyire. Bizonyos mértékig el kell fogadnunk az öregedéssel járó természetes folyamatokat. Abba viszont nem kell belenyugodnunk, hogy mindenünk fáj, és egyre nehezebben mozgunk. Ez nem az korosodás természetes velejárója.

Igen kedvező irányba befolyásolhatjuk ezt a folyamatot a megfelelően felépített és adagolt mindennapi (!) változatos mozgással. Ez nem azt jelenti, hogy visszanyerjük 20-as éveink rugalmasságát és robbanékonyságát, de nagyobb eséllyel megőrizhetünk egy jó kondíciót, mely az életminőségünket felbecsülhetetlen mértékben javítja. A mozgást bármely korban elkezdhetjük, ám a kitartás és a rendszeresség kulcsfontosságú.

Az egészség

A mozgás mellett lényeges a változatos és kevés feldolgozáson átesett ételek, illetve az elegendő és minőségi folyadék fogyasztása (gyógyteák, gyümölcs-, zöldséglevek, víz). Természetesen egészségi állapotunkat nem szemlélhetjük csupán fizikai szinten. Az érzelmeink és mentális egészségünk is jelentősen hatnak a szervezetünkre.

Milyen jótékony hatásai vannak a mozgásnak?

Számtalan ilyen van, ha nem is mindet, de néhány, a témába vágó, előnyét mindenképpen szeretném kiemelni.

A mozgás jótékony hatásai:

 • javul a vér- és nyirokkeringés,
 • gyorsulnak az anyagcsere folyamatok,
 • javul a tüdőkapacitás,
 • javult a testtartás,
 • átmozgatja az ízületeket, általában véve mozgékonyabbá tesz,
 • erősíti és rugalmasabbá teszi az izomzatot,
 • fejlődik a testtudat, az egyensúlyérzék és a koordináció,
 • segít a csontritkulás és a sérülések megelőzésében.

Mi a javasolt mozgás 60 év felett?

Tulajdonképpen bármilyen mozgást végezhetsz, de ha most kezdenéd el a mozgást, és esetleg fájdalmad vagy valamilyen problémád van, javaslom, hogy kérd gyógytornász segítségét. A szakember a testtartás, a mozgás és tesztek alapján látja, hogy hol van szükség a mobilitás és/vagy a stabilitás fejlesztésén. Milyen gyakorlatokat kellene végezned ahhoz, hogy ezeket biztonságosan, kíméletesen, ugyanakkor hatékonyan fejleszd. Segít az apró életmódbeli változtatások bevezetésében.

Lényeges, hogy önmagában a heti néhány alkalom torna nem elegendő. A szervezet minen egyes nap igényli a mozgást és bizonyos terhelést. A legjobb, ha mindennap sétálsz 4-8 kilométert, akár több részletben, és több kisebb mozgást viszel a napjaidba. Ilyen apróbb mozgás lehet egy-egy nyújtás, guggolás, kargyakorlat, lépcsőzés, de akár a házimunka is, ha tudatosan és jó mozgással végezzük. Nagyon hasznos mozgások (ha úgy tetszik: sportok) idősebb korban is a kirándulás, gyaloglás, az úszás, a jóga.

Bármit is csinálunk, sose felejtsük el örömünket lelni abban, amit csinálunk. Legyen kitartásunk, mert a kor előrehaladtával a változás még lassabban mutatkozik meg.

 

 

Edzés vagy mozgás? A sporton kívül is van mozgás.

Mennyit mozogsz egy nap?

Gyanítom, hogy erről a kérdésről az ugrik be, hogy mit sportolsz. Ugye?

A mozgást manapság a sporttal azonosítjuk. Kényelmes világunkban minimális mozgással meg tudunk úszni egy napot. Kocsival bemegyünk a munkahelyre, ott ülünk pár órát, majd ülve ebédelünk, megint dolgozunk egy keveset, aztán kocsival haza, ott ismét leülünk dolgozni, tévézni, vacsorázni, aztán befekszünk az ágyba. Persze remélem, a te napod nem így néz ki. Esetleg kiegészül egy óra sporttal?

Egyetlen napunk rengeteg mozdulatból tevődik össze, illetve nagyon sok lehetőségünk van a mozgásra. Az egész szervezetünk jól működéséhez a napi többszöri kisebb intenzitású mozgással sokkal inkább hozzájárulunk, mint egy rövid, ám intenzív megterheléssel, azaz sporttal.

Több kutatással is bizonyították már, hogy hosszútávon a gyakori, nap folyamán többször ismétlődő mozgás az egészségünk szempontjából lényegesen hasznosabb, mint az egyszeri 30-60 perc (intenzív) edzés.

Mi is tulajdonképpen a különbség a sport és a mozgás között?

A sport (szinonimái: edzés, gyakorlat) általában rövid ideig tart, és nagyobb intenzitású, ráadásul nem is mindennap megyünk edzeni. (Persze kivételt jelentenek a versenysportolók.) Az utóbbi időben különösen elterjedtek az extrém rövid idejű és nagy intenzitású edzések (10-20-30 perc), melyek szuper állóképességet és alakot ígérnek.

A másik lényeges különbség, hogy az edzés során olyan mozdulatokat, gyakran szelektív izomerősítéseket (pl. konditerem, aerobik, alakformálás stb.) végzünk, amiknek nem sok közük van a hétköznapi mozdulatainkhoz. Most ebbe nem mennék bele részletesen, mert egy véget nem érő írás lenne belőle.

Akkor most ne sportoljak??

Nem, a sportról nem szeretnék lebeszélni senkit, hanem szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ha a mindennapi mozgásainkat tudatosabban végezzük, és kihasználunk minden apró lehetőséget a mozgásra, azaz önmagunk fejlesztésére, hosszútávon sokkal jobban járunk. Ha szeretsz futni, biciklizni stb. ne hagyd abba, viszont ezzel ne is pipáld ki a napi mozgásod.

Ezeket a hasznos kis mozgásokat összeadva elérheti a napi 3-6 órát is a mozgással töltött óráid száma.

Hogyan mozogj többet?

Most pedig következzen a gyakorlat, ötletek felsorolva a mindennapi mozgás-lehetőségeinkről:

 • Járj gyalog dolgozni, vagy tedd meg az út egy részét gyalog (jobb, mint a bicikli, hisz azon is ülsz).
 • A lift ill. mozgólépcső helyett válaszd a lépcsőt fel és lefelé is.
 • Ha ülőmunkát végzel fél óránként, de legalább óránkét 5 perc sétára kelj fel.
 • Ülés közben változtass gyakran a helyzeteden, mozgasd meg a karjaidat, nyújtózkodj.
 • Étkezz állva, vagy földön ülve.
 • Ha barátokkal találkozol, sétáljatok és rövidebb időre üljetek be valahová, esetleg válasszátok a pultot, ahol állni lehet, vagy üljetek a földre (több helyen van rá lehetőség).
 • Bevásárlás során ne gurulós kosarat vagy kocsit válassz, hanem vidd a kezedben a zsákmányt. Ha gyerekekkel vagy, adj nekik is feladatot.
 • Használj különböző táskákat a szükséges cuccaid cipeléséhez, hogy többféle terhelés érjen. Vagy ha egyféle táskád van, vidd változatosan: egy vállon, két vállon, keresztbe, kézben, magadhoz szorítva stb. Arra nagyon ügyelj, hogy ne dőlj el oldalra!
 • Hordj laza, kényelmes öltözetet, ami nem nyomja el az ereidet, szöveteidet, és engedi a mozgást. Kényelmes, rugalmas ruhákban az ember automatikusan sokkal többet mozog.

Még néhány mozgás tipp:

 

 • Válassz rugalmas, teljesen lapos kényelmes cipőket. Lehetőleg olyat, ami nem szorítja egymáshoz a lábujjaidat.
 • Otthon légy mezítláb, vagy zokniban minél többet. Nyáron, ha biztonságos a terep, szintén mezítlábaskodj.
 • Térj le a járdáról, gyalogolj a füvön, köves és egyéb változatos felületeken.
 • Hajolás helyett guggolj: csípő megy hátra, hát egyenes. Emeléskor is válaszd ezt, még könnyű tárgyak esetén is.
 • A házimunka is egy csodás lehetőség a mozgásra, ha odafigyelsz arra, mit csinálsz: egyenes háttal porszívózás, kézi mosásnál guggolás görnyedés helyett, a szekrénybe pakolás szuper hátizomerősítés.
 • Ne legyen túlzsúfolva bútorokkal a lakásod, az meggátol a mozgásban.
 • Érintsd meg többször a felső ajtófélfát, hogy kihasználd a teljes vállízületi mozgásaidat. Ha alkalmas rá az ajtókeret, kapaszkodj fel, és lógj egy kicsit.
 • A kanapé helyett ülj ülőpárnán, játsz a gyerekekkel a földön. A földre leülés és onnan felállás sokféle ízületi mozgást igényel, és erősíti az izmokat is. A földön üléssel jó pár guggolást is beiktatsz a napodba.
 • A játszótéren játsz a gyerekekkel, lógj a korláton, vagy ha mégis ülnél ülj a füvön vagy akár törökülésben a padon.

Amit nem javaslok, bár sok mozgással foglalkozó szakembertől is hallani, hogy nap közben is feszítsünk rá bizonyos izmainkra. Ne! Ne feszítgessük se a gátizmainkat napközben, ne húzzuk be a hasunkat, ne szorítgassuk a farizmokat és ne zárjuk a lapockát. A cél az, hogy ezek az izmaink ne csak akkor működjenek, ha direkt megfeszítjük őket, hanem mozgásaink során automatikusan bekapcsoljanak. De ez már egy másik téma.

A fenti listát és cikket gondolatébresztőnek szántam. Remélem, sokaknak hasznos lesz, és átértékelik a hétköznapi tevékenységeiket. Ezentúl nem haszontalan lesz a házimunka, hanem lehetőség a saját egészségünk és környezetünk karbantartására.

Tehát a lényeg: tegyük tudatossá a hétköznapi mozgásinkat, és használjuk ki minden adódó lehetőséget a mozgásra a sport mellett is.

 

 

Hogyan zajlik egy kezelés nálunk?

Ha még sosem jártál gyógytornásznál, manuálterapeutánál elképzelhető, hogy kíváncsi vagy, hogyan zajlik egy kezelés. A következő sorokban erről olvashatsz.

Hogyan zajlik egy kezelés?

A praxisomban többféle szolgáltatást nyújtok (gyógytorna, manuálterápia stb. – ezekről ide kattitva olvashatsz bővebben). Előfordul, hogy egy adott terápiás eljárás igényével jelentkezik be hozzám a vendég ( pl. manuálterápia, kinesio tape ragasztás). Ez esetben azt a terápiás eljárást alkalmazom, amelyet igény és szükség szerint módosíthatunk vagy kiegészíthetünk más eljárásokkal is.

Az esetek másik részében egy konkrét problémával (pl. gerincsérv) vagy egy konkrét céllal (pl. egészségmegőrző program) keres meg a vendég. Ilyenkor közösen határozzuk meg a kezelési célt és tervet.

Az első találkozás alkalmával elbeszélgetünk, majd különféle vizsgálatokat, mozgás és izomteszteket végzek. Megtárgyaljuk a vizsgálat eredményeit is, és a közös munkánk célját, majd felvázolunk egy (terápiás) tervet. Ha ez mind megvan, nekilátunk a munkának.
anamnézis felvétel, elbeszélgetés
Miről beszélgetünk?
 1. Milyen okból, milyen problémával kerestél fel? Kérdezgetek mindenféléről, hogy közelebb jussak a probléma kialakulásának okához.
 2. Érintjük az élethelyzetedet, olyan mértékben, ami neked kényelmes. Például: munkakörülmény, stressz, mozgás, napi terhelés, kikapcsolódás. A teljes kép miatt ezek is fontosak.
 3. Beszélünk arról, hogy mi a célod a gyógytornával, mennyi időt alatt szeretnéd elérni azt, milyen lehetőségeid, eszközeid vannak, és én ebben hogyan tudok neked segíteni.
A vizsgálat és a kezelés

Ezután elvégzek egy (általában) teljes testre kiterjedő, funkcionális vizsgálatot, mely a már említett különféle aktív és passzív teszteket foglalja magában. Végül a megbeszéltek és a vizsgálatok alapján elkezdjük a kezelést.

A vizsgálat időigényes, ezért az első találkozás jelentős részét kitölti. Manuálterápia esetében mindez 85 perc, gyógytorna esetén 55 perc.

mozgásszervi állapotfelmérés, vizsgálat blog

A kezelés folytatása

Az ezt követő találkozások alkalmával a megbeszéltek szerint haladunk. Bizonyos teszteket, vizsgálatokat ismételten elvégzünk, ezáltal tudjuk mérni az elért eredményeket. A gyógytorna gyakorlatok mellett kiegészítő terápiás eljárásokat (pl. kinesio tape, köpölyözés) is alkalmazok, ha szükséges.

Természetesen a foglalkozások mellett kiemelkedően fontos a gyakorlás, a rendelőn kívüli munkád, és az életmódbeli változtatások. Ennek megkönnyítése érdekében a rendszeresen elvégzendő gyakorlatok vázlatát, ha igényled, szívesen elkészítem neked. Az életmódbeli változtatni valókat pedig megbeszéljük.

Hogyan készülj, ha első alkalommal érkezel?

Hozz magaddal kényelmes ruhát, amely szabad mozgást enged minden ízületednek. A legjobb egy kényelmes nadrág, lehetőleg rövid és egy trikó. Cipőre nincs szükség. Ha például nyaki problémával jössz, akkor is hozz kényelmes nadrágot, mert nem csak a nyakadat fogjuk mozgatni.

Az előbbiekkel ellentétben a manuálterápiás kezelésre az ideális ruházat a fehérnemű vagy bikini/rövidnadrág. Ugyanis látnom kell minden izomkontúrt, csontos kiemelkedést, a teljes gerincet.

Érdemes átgondolnod az alábbi kérdéseket:
 • Mennyit mozogsz egy nap? Például: napi 2 órát gyaloglok, 5 emeletet mászok meg napi nyolcszor, 10 kilós gyermekemet emelgetem, min. 5 kilós hátizsákot cipelek mindennap, 5 kilométert futok, ilyesmikre gondolj.
 • Mennyit ülsz széken, autóban, buszon, kanapén…? Például: 8 órát ülve dolgozom, komótosan ülve vacsorázok, kedvenc kávézómban olvasok napi 2 órát, a kanapén megnézem az esti híreket.
 • Milyen terhelés ér? Például: futárként nagy pakkokat emelgetek, bölcsiben dolgozok, irtó stresszes a munkám, nagy zajban/hidegben dolgozom.
 • Hogyan alszol és mennyit? Például: 8 órát és kipihenten ébredek, 6 órát és össze-vissza fogolódok.
 • Milyen gyakran szedsz gyógyszert? Például fájdalomcsillapítót.
 • Hajlandó vagy változtatni az életmódodon szükség esetén? Például: igen vagy nem.

A benned felmerülő kérdéseket írd le egy papírra, és hozd el magaddal.

 

 

Klímareuma, a légkondi okozta reumatikus betegségek

Klímareuma

A klíma okozta betegségek összefoglaló orvosi neve. Pontosabban azok az ízületi- és izomfájdalmak, melyeket nyáron a tartósan nagy hőmérséklet különbség és az adott testtájat érő huzat okoz. Kialakulhat rögtön a panasz az erre érzékenyebb egyéneknél, de előfordul, hogy csak évek múlva jelentkeznek a tünetek, és krónikus betegedéshez vezet. A nyári időszakban én is tapasztalom, hogy megsokszorozódik a klímára visszavezethető ízületi panaszokkal jelentkező páciensek száma a rendelőben. Igen megkeserítve ezen emberek mindennapjait. Elsősorban nyaki és vállfájdalmakkal érkeznek.

Mik a klímareuma tünetei?

A tünetek széles skálája tapasztalható. Íme a leggyakoribb akut tünetek listája:

 • ízületi fájdalmak (elsősorban: nyak, váll, könyök, térd, csípő)
 • izomfájdalmak, kötöttség
 • szemszárazság, viszketés, könnyezés
 • szénanátha jellegű tünetek (nátha, tüsszögés, köhögés)
 • bőrszárazság
 • szédülés, fülzúgás, fejfájás, fogfájás.

A legtöbb munkahelyen nem lehet kizárni az okozó tényezőt, azaz kiiktatni a klímaberendezést. Ugye alkalmazkodni kell a kollégákhoz is, és a hely adottságaihoz. De van lehetőség a betegségek megelőzésére.

klíma reuma

Hogyan előzhető meg a klímareuma?

Legontosabb szabály a megfelelő hőmérséklet beállítás.

De nézzük a többit is:

 • a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség ne legyen több 6 foknál!
 • párásítsuk a helyiségben, hogy megelőzzük a szem- és bőrszárazságot,
 • lehetőleg ne működjön folyamatosan a klíma,
 • ha szükséges a hűtés, időzítsük ezt arra az időszakra, amikor éppen nem tartózkodunk bent (például ebédszünetben),
 • ha ez nem megoldható, és egy non-stop klimatizált teremben kell lennünk: ne közvetlenül magunkra áramoltassuk a hűtött levegőt és mindig legyen nálunk melegebb ruha, például egy kardigán, sál, harisnya vagy zokni.
A légkondícionáló okozta panaszok kezelése

Az ízületi- és izomfájdalmak kezelés célja elsősorban a fájdalomcsillapítás és a gyulladáscsökkentés. Hosszútávú célja pedig a szövődmények megelőzése.

A rövidtávú cél kezelési lehetőségei: gyógytorna, lágyrész manuálterápia, kineziológiai tapasz, gyógymasszázs, pakolások, különböző fürdőkezelések jó hatásúak a fájdalom csillapításában. Átmenetileg szükség lehet gyógyszeres kezelésre is a gyulladás csökkentésére, ez függ a fájdalom mértékétől is.

A hosszútávú cél kezelési lehetőségei: elsősorban a gyógytorna és egyéb mozgásterápiák, lágyrész manuálterápia, izomkezelések. A gyulladás és a fájdalom gyakran károsítja az ízület és az izom funkcióját, amely később mozgásbeszűküléshez, az izom túlfeszüléséhez, a test egyensúlyának megváltozásához vezethet. Ezért egy rövidebb fájdalmas periódus után is szükséges foglalkozni az izomdiszbalansz kezelésével.

A légúti megbetegedésekre pedig a különböző szaunák (infraszauna, aromaszauna, gőzkabin…stb.), inhalációs kezelések, sóterápia kedvező hatású.

Ha szűnni nem akaró vállfájdalmad van, javaslom, fordulj szakemberhez. Gyógytornával és egyéb kiegészítő eljárásokkal helyreállítható a jó váll funkció, kineziológiai tapasszal pedig azonnali fájdalomcsökkentés érhető el

 

Fittségi teszt: a hajlékonyság, az egyensúly és az erő mérésére.

Ez a megtévesztően egyszerű teszt információt ad a testünk hajlékonyságáról, erejéről, és az egyensúlyérzékünkről. Claudio Gil Araujo, brazil orvos szerint a várható élettartamot is megjósolja. A tesztet a pácienseinél, és atlétáknál is alkalmazza. Szerinte ahhoz, hogy hosszabb ideig éljük, sok mozgásra van szükségünk, meg kell őriznünk izmaink erejét és az egyensúlyérzékünket.

Azt hiszem, abban egyetértünk, hogy sok és változatos mozgásra van szükségünk minden korban. Hogy valóban előrejelzi-e a fittségi teszt a várható élettartamot, azt nem tudom. Mindenesetre információul szolgál a jelenlegi állapotról. Figyelmeztet, ha nem jó irányba haladunk.

Fittségi teszt

A feladat leülni a padlóra keresztezett lábbal, majd onnan felállni. A cél, hogy mindezt a kéz segítsége nélkül, úgy hajtsuk végre, hogy kontrolláljuk a mozgást. Tehát nem lehuppanunk, illetve visszafelé jövet nem veszünk lendületet. A feladatot képen itt is megtalálod: Leülés-felállás teszt.

Leülés keresztezett lábbal, kéztámasz nélkül

Leülés keresztezett lábbal, kéztámasz nélkül

 

Pontozás

A leülés és a felállás is maximálisan 5-5 pont. 1 pont levonás jár, ha egyensúlyvesztés történik, ha kéz segítsége, vagy térd letámasztásával sikerül kivitelezni a tesztet. Tehát a maximális elérhető pontszám 10. Ha felálláskor kéztámasz szükségeltetett akkor 9 pontot szereztünk.

Kéztámaszok

A mozgáshiány veszélyei

A brazil orvos sok idős páciensénél tapasztalta, hogy egyes hétköznapi, egyszerű mozgások, mint például az előrehajlás, a földön lévő tárgy felszedése, problémát jelentenek. Korunk előrehaladtával az izomzatunk tömege csökken. Az izmaink veszítenek energiájukból, erejükből, az egyensúlyérzékünk pedig vészesen romlik. Mindez növeli az esés kockázatát, ami idős korban komoly sérüléssel járhat.

Araujo reméli, hogy a kutatási eredmények, és az otthon is könnyen kivitelezhető teszt, több embert ráébreszt a mozgás fontosságára. Ezáltal egyre többen fognak igénybevenni gyógytorna szolgáltatást, és beiktatni érdemi mozgást a hétköznapjaikba.

Kiegészítésként annyit tennék hozzá, hogy a mozgékonyság és az erő csökkenése nem csak az esés, de számos más betegség esélyét is megnöveli. Ha többet és jól mozgunk többek közt a közérzetünk és a teljesítményük is javul.

Forrás: http://discovermagazine.com/2013/nov/05-sit-down.

 

 

Gerinckímélő kertészkedés

A kertben végzett munka után gyakori a derékfájás.

Mi az oka a kertészkedés utáni derék panasznak?

A tavasz sokak számára a tisztítókúra és a szabadtéri sportok, programok felfedezése mellett a kertészkedés ideje is. Nemcsak a testnek, de a léleknek is jót tesz a kerti munka: megnyugtat és jó kedvre derít. Több kutatás is megerősítette, hogy a természet pozitívan hat az emberre. Ezt a hatását az orvostudomány is használja bizonyos betegségekben, állapotokban (pl. depresszió, vagy különböző agysérülések esetén).

“A kertészkedés során számtalan olyan pillanat akad, amikor a kertész átélheti, hogy újra képes valamit alkotni “– mondta Andreas Niepel, a német Kertterápiás Társaság tagja .

A kerti munka előnyei:
 • javítja az állóképességet,
 • erősíti az izmokat,
 • fejleszti a kézügyességet,
 • pozitívan hat a kedélyállapotra,
 • a szabadban végzett munka csökkenti a stresszt.

Miért fájdul meg a derék kertészkedés után?
 • helytelen testtartás munkavégzés közben
 • hajolás görbe háttal, behúzott medencével,
 • emelés előregörnyedt helyzetből.
Hogyan végezzük a kertimunkát gerinckímélő módon?
 • hajolás helyett válasszuk a törzsdöntést (ilyenkor a hát egyenes), a térdelést, ga uggolást vagy a kis széken ülést.
 • ha nagyobb súlyt emelünk: guggolásból, egyenes derékkal indítva az emelést kisebb teher hárul a derekunkra, mint ha előrehajlásból emelnénk fel.
 • ha meg kell mozgatnunk nagyobb súlyt: kímélőbb, ha talicskára tesszük, és tovább gurítjuk, mint vödröket cipelünk, de ha az utóbbit választjuk, oszlassuk el a súlyt két vödörben.

A guggolásokról egy másik bejegyzésben olvashatsz: Guggolás helyesen.

derékfájás okai, kerti munka, guggolás helyesen

 

 

 

Új vagy a honlapon? Kezdd itt az olvasást!

Mit találsz a honlapon?

A blogon mozgással kapcsolatos témákról, gyakorlati tanácsokról olvashatsz. Olyan ez, mint egy jegyzetfüzet, egy-egy témát, problémakört boncolgat röviden, de minden esetben a tudományt véve alapul. Ne tekints rá úgy, mint egy szakkönyvre, egy diagnózisra, személyes tanácsadásra vagy terápiára, mert nem az.

A blogbejegyzések célja elsősorban az, hogy kérdéseket és gondolatokat ébresszen benned és az is, hogy elindítson azon az úton, ahol felelősséget vállalsz a saját egészségedért. Mindemellett engem is előre visz a szakmai fejlődésem útján.

Mint tudjuk, a tudomány is folyamatosan változik, lehet, hogy pár éve még más volt ez evidencia, mint ma. Ez így van rendjén. Arra biztatlak, hogy találd meg, számodra mi a megfelelő mozgás, terápiás eljárás, táplálkozás stb., ne menj a trendi után. Figyelj és hallgass magadra. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy valóban jó ez nekem? Ne feledd, mind mások vagyunk.

A kapcsolat menüben találod a magánrendelésemmel kapcsolatos információkat. Az árak menüben értelemszerűen a szolgáltatások árait, időtartamát és a fizetési lehetőségeket találod.

A szolgáltatások menüben az általam alkalmazott kezelési módszerekről olvashatsz.

Még nincs panaszod, de nem is szeretnéd, hogy legyen?

A blogon fellelhető gyakorlatok (gyakorlatok kategória alatt eléred az összeset) egészséges (panaszmentes) embereknek szólnak, és a mozgáskészség fejlesztésre, egészségmegőzésre irányulnak. A már kialakult probléma esetén fontos, hogy szakember által végzett vizsgálat előzze meg a mozgásterápiát. A feladatok a leggyakrabban problémás izmokat, izomcsoportokat és/vagy testrészeket célozzák meg, ezáltal legtöbbünknek hasznosak. Kivitelezésüknél lényeges a pontosság, a testérzetekre figyelés, és a lassú, kitartó munka. Hatékonyságuk a precizitásban és a rendszerességben rejlik.

Mit és hogyan tehetsz magadért?

A legtöbb mozgásszervi panasz (betegség) lassan, akár évek alatt alakul ki, sokat “dolgozunk” érte. Ezek kialakulásához hozzájárul az életmódunk, a mozgás-szokásaink, az alulterhelés mozgás (túl kevés mozgás), a túlterhelés (egyest testtájak túlhasználata), a stressz, a táplálkozás, ahogyan alszunk, amit gondolunk magunkról, másokról, a világról, stb. Ezek közül a mozgásszervi vonatkozású területeken tudok neked segíteni.

Kezdd ezekkel a gondolatébresztő bejegyzésekkel: 

Szeretnél egy személyes konzultációra/kezelésre eljönni?

Szívesen segítek a problémád megoldásában, ehhez vedd fel velem a kapcsolatot valamelyik elérhetőségemen. Ha vidéken élsz, akkor skype-os konzultációra is van lehetőség, illetve rendszeresen szervezek workshopokat, online tanfolyamokat is.

Nem kaptál választ a kérdésedre? Írd meg nekünk, örömmel válaszolunk.

Hogyan használd az oldalon található információkat?

A honlapon lévő információk, képek és videók mind ismeretterjesztő jellegűek, melyet mindenki csak a saját felelősségére használhat fel. Nem helyettesítik a szakorvosi diagnózist és/vagy egyéb szakvéleményt. Egészségügyi probléma esetén kérlek, először fordulj szakemberhez.