Vállmobilizáció labdával

Nagyon szeretem a labdás vállmobilizációkat, általuk gyorsabb hatást érhetünk el, de ez természetesen függ a mozgástartomány-csökkenés okától is. Ezzel a technikával nyújtjuk az izmokat, mobilizáljuk az ízületet és a kötőszövetet, stimuláljuk az idegrendszert.

Egy kisebb kemény labdára lesz szükséged a gyakorlathoz. Én Rad labdát használok a videóban, itt olvashatsz róla.

Javaslom, hogy először olvasd el a gyakorlatleírást, majd nézd meg a videót.

Hogyan végezd?

Helyezkedj el háton fekve egy tornaszőnyegen. Más felületen is végezheted, de praktikus gumiszőnyegen, mert nem csúszik el a labda.

A labdát helyezd a lapockád külső széle alá, de inkább és engedd rá a testsúlyod. Lábaid legyenek talpon. Ügyelj arra, hogy a hátad közepe lent legyen a talajon mozgás közben.

Emeld fel a karod fej fölé addig, amíg a hátad középső része lent marad a talajon. Majd hozd vissza törzs mellé a karodat. Ismételd 5-10-szer.

Ezután oldalon át vidd fej fölé és onnan vissza törzs mellé. A karod csak annyira engedd a talajhoz közel, ami még nem vált ki kompenzációt a gerincedben. Nyugodtan maradhat a karod párhuzamos a talajjal.

Végül vállmagasságban vagy annál picit lejjebb oldalra engedd le akarod és derékszögben hajlítsd a könyököd. Tehát ujjaid a plafon felé nézzenek, de akár ökölbe is húzhatod a kezedet. Javaslom, hogy a könyököd támaszd alá egy összehajtott pléddel, hogy a karod stabilan tudd tartani.

Ezután az alkarod mozgasd lefelé-felfelé, ezáltal hozunk létre forgatást a vállban. Ügyelj a mellkasod helyzetére és a vállad helyzetére is. Csak addig mozgasd az alkarod, amíg a vállad nem emelkedik a plafon felé. Nyugodtan tedd rá a másik kezed az alsó bordáidra és időnként a válladra, hogy érezd, elmozdul-e, kompenzálsz-e máshonnan.  Nem baj, ha nagyon távol van az alkarod a talajtól! Kontrolláld magad, ez a lényeg.

Semmiképp se erőltesd a mozgásokat, addig mozgasd a karod, amíg a gerincedben nem jön létre mozgás és viszonylag könnyedén tudod létrehozni a mozgást. Ha az ízületben érzel fájdalmat, ne erőltesd a mozgást tovább. A mozgások lényege, hogy törzskontroll mellett mozgasd meg a vállízületet. Végezhetsz néhány ismétlést az egyik irányba, aztán a másikba, de akár folyamatosan váltogathatod is az irányokat.

Lassan mozogj, legyen kontrollált a mozgásod végig. Véghelyzetekben állj meg 1-2 másodpercre. Ismételd min. 5-ször a gyakorlatokat.

A végén vedd ki a labdát, mozgasd át a vállad, és érzékeld a változást.

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük