Légzőgyakorlat – a mellkas hátsó-alsó részének átlélegzése

Most még nagyobb figyelmet és szerepet kap a légzés, a légzőgyakorlatok. Ha jártál már nálam vagy részt vettél a Mozogj jobban programon, akkor tudod, hogy a foglalkozásaimon nagy hangsúly van a légzésen. Szinte mindig végzünk légzőgyakorlatot.

A légzőgyakorlat szerepe

A hétköznapokban ritkán vagy soha nem lélegzünk tudatosan, helyesen. Gyakran felszínes a légzésünk és a mozgásszegény, illetve egyoldalú mozgásos életmódunkban a mellkasunkat és a tüdőnket is korlátozottan használjuk. Ebben a testtartásunknak, a stressznek, gerincünk állapotának és sok-sok másnak is szerepe van. Azonban néhány egyszerű gyakorlattal fejleszthető a légzésünk,  a mellkasmozgásunk és ezáltal az egészségünk.

A mellkas hátsó-alsó részének az átlégzése

Ebben  a gyakorlatban a mellkas hátsó-alsó részének az átlégzésére fókuszálunk. Ez a terület szinte mindenkinél alul-lélegzett, van, aki nem is képes tudatosan ebbe a tüdőrészbe lélegezni. Ezért ezen légzőgyakorlat során olyan pozíciót használunk, ahol kénytelenek vagyunk erre a területre lélegezni.

Hogyan végezzük?

Egy kisebb puha labdára (softball) lesz szükséged, esetleg 1-2 plédre. Ha nincs labdád, anélkül is elvégezheted, de labdával hatékonyabb.

Helyezkedj el sarokülésben. Ha szükséges, helyezz a bokád alá és/vagy a térdedhez egy összetekert plédet, hogy kényelmesebbé tedd a testhelyzetet.

A labdát az alsó bordáid alá helyezd és hajolj rá. Kezeid tedd a homlokod alá, majd domborítsd a hátad, amennyire tudod.

Lélegezz be mélyen orron át, majd hosszan ki szájon át, mintha be akarnád párásítani az ablakot a leheleteddel. Ismételd a légzés 5-ször vagy ahányszor jól esik.

Ha a labda nyomása kellemetlen, végezd anélkül. Ha pedig nem tudsz sarokülésben elhelyezkedni, végezd széken ülve az asztalra hajolva. Ez utóbbi verziónál fókuszálnod kell jobban a hát domborítására és a légzés irányítására, hisz a mellkas elülső része nincs összenyomva.

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük