Spondylolisthesis, avagy a csigolya elcsúszás

A spondylolisthesis a csigolya valamilyen irányú (előre vagy hátra) elcsúszását jelenti a sagittalis síkban. A spondylo szó több kórképünk elnevezésében is szerepel. Nézzük meg, mi ezek között a különbség.

Fogalmi útbaigazítás

Mi a spondylosis? A csigolyák és a csigolyák között lévő kisízületek degeneratív elváltozása. Többnyire meszes felrakódásokkal, perem és csőrképződéssel társul. A csigolyák közötti rés beszűkül, a csigolyák között elhelyezkedő szalagok is meszesednek. Fájdalom, mozgáskorlátozottság kíséri.

Mi a spondylolysis? A csigolyaív elszakadása, mely a csigolyaív legvékonyabb részén, a kisízületek ( pars interarticularis) között szokott létrejönni. Bekövetkezhet egyoldalon vagy kétoldalon. Utóbbi esetben a csigolya tulajdonképpen kettéválik.

csigolyaív szakadás

A spondylolisthesis

Az az állapot, amikor a csigolya előrecsúszik az alatta lévő csigolyán (ritkán hátra). Mindez csak akkor tud bekövetkezni, ha a spondylolysis (ívszakadás) kétoldali. Ez az elcsúszás előfeltétele. Leggyakrabban a keresztcsont-ágyék átmenetnél (lumbosacralis átmenet) alakul ki. De előfordul a lumbális 4-es és 5-ös csigolyák között is.

Mik azok a kisízületek?

A gerinc ízületei, melyek a gerinc mozgékonyságát teszik lehetővé. Az egymás felett lévő csigolyák a kisízületekkel kapcsolódnak egymáshoz. Ezek az ízületi felszínek a csigolyaíveken vannak, felfelé és lefelé kettő-kettő.

A spondylolisthesis kialakulásának okai
 • isthmicus eredet: a nagy igénybevétel miatt sorozatos microtraumák keletkeznek, mígnem létrejön a fáradásos törés.
 • degeneratív elváltozás: degeneráció, elhasználódás talaján létrejövő elcsúszás,
 • fejlődési rendellenesség: leggyakrabban a lumbosacralis átmenetben,
 • trauma: csigolya törése esetén,
 • patológiás elváltozás: tumor, csontritkulás (a csont szerkezet gyengül).

A sorozatos microtraumák talaján létrejött spondylolisthesis (isthmicus) a leggyakoribb, főként sportolók körében.

spondylolisthesis

A csigolya elcsúszás tünetei

Jellemző a terhelésre és a hátrahajlásra (néha előrehajlásra is) fokozódó derékfájás. Neurológiai tünetek inkább csak a nagyfokú csuszamlásnál tapasztalhatóak. A tünetet önmagában nem a csigolya elmozdulás szokta okozni, hanem a környező izmok, szalagok túlterhelése, feszülése.

Hogyan kezelhető a spondylolisthesis?

Az esetek nagy részében a konzervatív terápiáé a főszerep, azaz a gyógytornáé és a kiegészítő módszereké.

A kezelés célja:

 • a fájdalom csökkentése, ez különböző eszközökkel lehetséges: lágyrész manuálterápiával, kinesio tappel, köpölyözéssel, fizikoterápiával;
 • a gerinc stabilizáció: megfelelően kivitelezett törzserősítő gyakorlatokkal;
 • testtartás korrekció, testtudatosítás;
 • életmód, mozgás-szokások, munkahelyzet megváltoztatása.

csigolya elcsúszás, gerinc stabilizációs gyakorlat

Félreértelmezve él a köztudatban, hogy a csigolya elcsúszást a manuálterapeuta helyre tudja tenni. Nem tudja. Az érintett csigolyával szomszédos szegmensek között létrejött mozgásbeszűkülést képes feloldani, miközben védi az elcsúszott csigolyát. Ezáltal az adott szegmensre ható túlmozgás, terhelés csökken. Így a panaszok is enyhülnek.

A spondylolisthesis és a legtöbb derékfájdalom esetében a törzsizmokat stabilizáló funkciójukban szükséges megerősíteni, összehangolva a légzéssel és a környező izmokkal. A testtartás javításával és a test tudatosításával a szervezetet ért mindennapos káros fizikai hatásokat tudjuk csökkenteni. Azonban fontos a jó életminőség kialakításához és fenntartásához, hogy a lelki terheket is felszínre hozzuk, és feldolgozzuk.

 

 

17 hozzászólás
 1. Bartuc Heléna
  Bartuc Heléna says:

  Jó estét kívánok!MA röngenfelvételen voltam..Az eredmény a következő…Az ágyéki szakaszon balra convex scoliosis van.
  A lordosis íve fokozódott.
  A csigolyatestek épek.
  Az L. 4 csigolya 3mm -t ventral felé csúszott.
  Az L 3- L5. Csigolya között a pörgés szűkebb.
  El vagyok keseredve hogy ennyi probléma összejött.
  Milyen gyógymódokat tudna ajánlani?
  Forduljak csontkovácshoz?
  Tisztelettel Bartuc Heléna

  Válasz
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Heléna, köszönöm a kérdését. Javaslom, hogy gyógytornászhoz forduljon, leginkább ő tud szakszerű segítséget nyújtani a panaszaira.
   Ugyan a panaszait nem ismerem, mégis azt gondolom, hogy megfelelően megválasztott gyakorlatokkal, esetleg egyéb kezelésekkel, illetve bizonyos életmódbeli változtatásokkal (ebben is tud segíteni a gyógytornász) sokat tud javítani az állapotán.

   Válasz
 2. Hanus Ferenc
  Hanus Ferenc says:

  Jó napot kívánok
  7 hónappal ezelőtt túl nehezet emeltem ami után derekam elkezdett fájni ami mai napig tart !fizikai munkát végzek ! 7 hónapja így dolgozom . Ezen a héten elmentem Mr-i vizsgálatra ami kimutatta hogy LV csigolya 4 mm hátrébb van . Kedves doktor ! Ezt a sérülést pihentetésel ,gyógytornával rendbe lehet hozzni ?
  Előre is köszönöm a választ .

  Válasz
  • Fizioart
   Fizioart says:

   Kedves Ferenc,

   Köszönöm szépen a kérdését és a bizalmát. A csigolya elcsúszást egy hosszabb ideje alakuló degeneratív folyamat előz meg, nem pedig egy “rossz” mozdulat vált ki. Tehát ebben az esetben nagyon lényegesnek tartom a gyógytorna mellett azt, hogy a gyógytornásszal a fizikai munkája során felvett testhelyzeteket, mozgásokat (például emelés), terheléseket is fenntarthatóbbá tegyék. Azaz kialakítsanak egy gerinc-barát munkavégzést annak érdekében, hogy a probléma ne térjen vissza később.

   Azt gondolom, hogy a megfelelő gyógytorna gyakorlatok, az átmeneti kímélet és az életmódbeli változtatások, azaz a tudatosabb mozgás sokat segíthet a problémája megoldásában. Javaslom, hogy a bevált gyakorlatokat a panaszok megszűnése után is végezze.

   Mielőbbi jobbulást kívánok,
   Vanda

   Válasz
 3. Répási Tamás
  Répási Tamás says:

  Neurológiai vizsgálaton jártam heves lábfájdalmam miatt. Ott a következő diagnózis született: lumbágó isiásszal, intervertebrális discus rendellenesség, orvosi vélemény ezen felül: jobb oldali lumboischialgia, és S1 raficulopathia. Rtg sem semmilyen képalkotó vizsgálat nem történt. A leírtak mellett nagy fokú görcsös fájdalmam van a hátsó combizmomban, illetve a vádlimban. Járok lidocainos fizikoterápiára valamint gyógytornára, és 2 hete pihentetem. Kérdésem az volna, hogy mivel tudnám felgyorsítani a gyógyulást, illetve mivel számolhatok a későbbiekben..
  Köszönettel: Tamás

  Válasz
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Tamás,

   Köszönöm szépen a kérdését. Azt gondolom, hogy a megfelelő egyéni gyógytorna a legjobb terápia ilyen esetben. A gyógyulást azzal lehet még segíteni, hogy a szakemberek (pl. gyógytornász) segítségével felkutatják, mi vezethetett a panaszok kialakulásához és azon változtat. Például, ha ülőmunkát végez, akkor azt hogyan lehetne gerinc-barátabbá tenni. Gondolok itt minden hétköznapi mozgásra, amellyel esetleg nem megfelelően terheli a testét. Ehhez nyugodtan kérjen segítséget a gyógytornászától.

   Mielőbbi gyógyulást kívánok,
   Vanda

   Válasz
   • Répási Tamás
    Répási Tamás says:

    Kedves Vanda!

    Köszönöm szépen megtisztelő válaszát! Ma voltam ezúttal reumatológiai szakrendelésen, ahol amellett, hogy injekciót írtak fel, elküldtek MRI-re is. A szakrendelésen pedig nem csigolya-elcsúszást, hanem herniát véleményeznek… Csak remélni tudom, hogy nem műtét lesz a vége…

    Köszönettel: Tamás

    Válasz
    • Vanda
     Vanda says:

     Kedves Tamás,

     Köszönöm a visszajelzését. Jó, hogy készül egy MRI vizsgálat (pláne ilyen eltérő vélemények mellett), így legalább célzottan a problémát lehet kezelni. A műtéti megoldás szükségességét a tünetek és az életmód, terhelés stb. függvényében állapítja meg az orvos, de a választás az Öné. A legtöbb esetben érdemes a konzervatív terápiával kezdeni, és ha az sikertelen, akkor a műtétet választani. Persze ez mindig egyéni elbírálást igényel, nyugodtan kikérheti több szakember véleményét.

     Minden jót kívánok,
     Vanda

     Válasz
     • Répási Tamás
      Répási Tamás says:

      Kedves Vanda!

      Ezúton köszönöm megtisztelő válaszát!! Elkészült az MRI vizsgálat, és sajnos Discus herniát írtak le… Az L.V.S.I. segmentumban, a porcrés kissé beszűkült, az itt határolt discus közepesen dehidratált, és jobb oldali paracentralis, foramenbe terjedő hernia látható, mely az ideggyököt komprimálja..

      Ezek ugyan nem csigolyaelcsúszásról szólnak, de volna kedves kiértékelni annyira, hogy mekkora a műtét valószínűsége, ha járművön dolgozom, és a fizikoterápia és a gyógytorna nem volt hatásos?!!

     • Vanda
      Vanda says:

      Kedves Tamás,

      Köszönöm ismételten a bizalmát. A műtét szükségességét a tünetek határozzák meg, illetve a tünetek alapján tesz javaslatot az idegsebész a műtétre, nem pedig az MRI lelet szerint (általában). Ez a konzervatív terápiára is igaz, a megjelenő tünetek és azok viselkedése alapján (egy alapos vizsgálat után) állítjuk össze a kezelési tervet. Azt szoktam javasolni, hogy ha az egyik terapeuta nem vált be, forduljunk másikhoz. Ilyen esetben pl. a McKenzie módszer nagyon jó eredménnyel alkalmazható.

      Üdvözlettel,
      Vanda

 4. Kiss Rebeka
  Kiss Rebeka says:

  Üdvözletem!
  21 éves vagyok, és kb. 3 hónapja először még csak tompa szúró érzést éreztem a hasamnál. Nem tudtam akkor még, hogy mitől lehet. Aztán röntgen kimutatásával kiderült, hogy 2mm-es az elcsúszas. Már pár éve vannak gerinc problémáim, de ez most eléggé ijesztő. Kisugárzik végtagokba, hasba, hátam felső részébe. Megvagyok ijedve, hogy másnál például olvastam, hogy 1cm-es elcsúszásnál érezte a fájdalmat, én meg ennél a minimálisnál is krónikus fájdalmakkal mâszkálok orvoshoz. Kaptam izomlazítót, erősebb fâjdalomcsillapítót. Ön szerint mennyi az esélye annak, hogy elég lesz a gyógytorna? Köszönöm válaszát!

  Válasz
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Rebeka,

   Köszönöm a kérdését. A tünetek mindenkinél másképp jelentkeznek, nem vagyunk egyformák. De bármilyen mértékű elcsúszás van a csigolyák között, az egy instabil helyzetet jelent a gerinc számára. A stabilitást egyénileg kialakított és rendszeres végzett gyógytornával, testtudatosítással is el lehet (a legtöbb esetben) érni, és nagyon jól szinten lehet tartani. De műtéttel is lehet stabilizálni az adott gerincszakaszt. Mindenképpen érdemes a konzervatív terápiával kezdeni, pláne ilyen fiatalon és ilyen kismértékű elcsúszással.

   Mielőbbi gyógyulást!
   Üdv,
   Vanda

   Válasz
 5. Bulcsú
  Bulcsú says:

  Tisztelt Vanda! A cikket nagyon köszönöm, sok mindenben segített tisztán látnom.
  Nemrég kétoldali csigolyaív szakadást diagnosztizáltak nálam. A gyógytorna hatására sajnos a helyzet csak rosszabbodott. Mára már ott tartok, hogy a reggeli ébredés után kb 2 órával már elkezd fájni a derekam, és délutánra már gyakorlatilag ülni, állni sem tudok, annyira fáj. Kb két hónapja a bal lábamba sugárzó fájdalom mellett megjelent a lábam zsibbadása is. A fájdalom néha olyan erőssé egészen hányigerig erősödik, és ilyenkor fájdalomcsillapító injekcióval lehet csak segíteni. Az üzemorvos szerint el kell gondolkodnom a műtéti megoldáson. Őszintén félek a műtéttől. Után tudok hobbi szinten kocogni, futni? Mennyi idő a rehabilitáció? Előre is köszönöm a válaszát! Bulcsú

  Válasz
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Bulcsú,

   Köszönöm a bizalmat. Nehéz a tünetek és az Ön állapotának pontos ismerete nélkül bármit is mondani. A műtét utáni gyógyulás ütemét is rengeteg minden befolyásolja, ahogyan azt is, hogy utána mire lesz képes. De tapasztalatom szerint szinte bármit lehet csinálni műtét után is, természetesen betartva a mozgásokra vonatkozó bizonyos “alapszabályokat”. Ezket a gyógytornász tanítja meg, illetve megmutatja azt is, hogyan alakítsa át a mozgásait, hogy azok jól terheljék a gerincet, ne pedig túlterheljék. Megmutatja a szükséges gyakorlatokat, amiket érdemes utána rendszeresen végezni, nem csak a rehabilitációs szakaszban.

   Üdv,
   Vanda

   Válasz
 6. Király Mária
  Király Mária says:

  2015-ben műtötték a gerincemet azL IVV-magasságában fixatio tőrtént! Sajnos azóta is fájdalomcsillapítókon élek!Jelenlegi statuszum. Megtartott gerincgőrbületek, gerinc ütögetésre azL-S szakaszon érzékeny! Nyakmozgások véghelyzetben kötöttek, vállak dúrván krepitálnakMérs.tenarizom atrophia a jobb oldalon, Bal L-S szöglet és a bal felső Valleix pont nyomásérzékeny.Lasegue bal L-Sszöglet nyomásérzékeny! Csípők véghelyzetben kötöttek, térdek crepitálnak,az izületekben fluidum nincs.Sarokra, lábújjhegyre állás segítséggel kivihető! Házimunkát többszöri hozzáállásal tudom csak elvégezni! Járásom lassú, fájdalmas.Jobban a bal végtagban érzem! Egyensúlyzavarom van, többszőr elesem! Űlés, járás, fekvés fájdalmas. Rövid távon tudok lassan közlekedni! Emelni, hajólni ha nincs segítségem erős fájdalommal lassan oldom meg! Az lenne a kérdésem ez mozgáskorlátozást jelent e! Dólgozni nem dolgozhatom, fizikai és Mentális betegségem miatt, igaz nem is tudnám ellátni, gondolkodásom is beszűkűlt! Kérem válaszóljanak nekem! Előre is köszönöm! Tisztelettel! Király Mária

  Válasz
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Mária,

   A kérdésére, hogy mozgáskorlátozottságot jelent-e az Ön által leírt állapot, válaszolni nem tudok. Ennek megítélése szakorvosi feladat. Részesült Ön gyógytorna kezelésben az ismertetett panaszai miatt? A leírás alapján azt gondolom, hogy hasznára válna az asszisztált terápia, akár otthonápolás keretén belül.

   Minden jót kívánok,
   Vanda

   Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük