Gerinccsatorna szűkület kezelése

Gerinccsatorna szűkület kezelése

Mi állhat egy derékfájás hátterében? Nagyon sok minden. Közülük az egyik a gerinccsatorna szűkülete, mely általában egy összetett probléma. Ezért a kezelése is nagy körültekintést igényel. Mégis miben különbözik a gerinccsatorna szűkület a lumbágótól, az isiásztól, a spondylolisthesistől vagy éppen a gerincsérvtől?

Mi az a gerinccsatorna szűkület?

Canalis spinalis stenosis-ról (latin elnevezés) akkor beszélünk, amikor a csigolyák által alkotott csontos csatorna átmérője valami oknál fogva csökken a gerinc bizonyos szakaszán vagy szakaszain. Ebben a kanálisban fut a gerincvelő és a kilépő ideggyök egy része, melyek a tércsökkenéssel nyomás alá kerülnek, így alakítva ki a tüneteket.

A  szűkület a gerinc bármely szegmensében bekövetkezhet, de panaszt legtöbbször azon területeken okoz, ahol eleve (anatómiailag) kisebb a a csatorna átmérője. Ez pedig a nyaki és az ágyéki gerincszakasz.

Tünetek

Tehát nem minden esetben okoz panaszt, így nem minidg derül rá fény. Előfordulhat az is, hogy a derékfájás okának kutatása során kapjuk ezt a diagnózist, azonban nem biztos, hogy a panaszaink oka valóban a gerinccsatorna szűkület.

A szűkület miatt kialakuló panaszokra jellemző a fájdalom, zsibbadás, bizsergés, izomerő csökkenés, esetleg vizelet- és székletürítési probléma.

Az ágyéki gerinc területén létrejött szűkületkor a fájdalom a hosszabb ideig tartó gyalogláskor, álláskor jelentkezik, amely rendszerint előrehajlással enyhül vagy megszűnik. Ezért gyakran ki is alakul egy hajlott, úgynevezett antalgiás testtartás.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha huzamosabb ideig tartó fájdalmat érzel a deréktájon, amely esetleg végtagba sugárzik és/vagy zsibbadással, érzéskieséssel társul, mindenképp keress fel egy hozzáértő orvost, aki segít tisztázni a tünetek eredetét.

Hogyan alakul ki?

Egyénenként különböző lehet a gerinccsatorna tágassága. Tehát valaki eleve keskenyebb gerinccsatornával születik, ezért aztán egy degeneratív folyamat hamarabb okoz nála térszűkítést, mint egy tágabb kanálissal rendelkező egyénnél.gerinccsatorna szűkület kezelése blog

Geinccsatorna szűkületet okozó folyamatok:

 • porckorongsérv
 • degeneratív csontos felrakódások
 • megvastagodott szalagok
 • a gerincet érő sérülések
 • térfoglaló folyamat (ciszta, tumor stb.)
Diagnosztika

Ez orvosi feladat. Körültekintő anamnézis felvétel és fizikális vizsgálat is szükséges ahhoz, hogy a képalkotó vizsgálatok eredményeit megfelelően értékelni lehessen. Ahogy már szó volt róla, a röntgen felvételen látható elkeskenyedett gerinccsatorna még nem biztos, hogy a panasz okozója. Az MRI vizsgálat még pontosabban megmutatja a szűkület magasságát és mértékét.

Gerinccsatorna szűkület kezelése

Minden esetben azt javaslom, hogy szakember vezetésével kezdj neki a mozgásnak. Szükség lehet gyógyszeres terápiára is a tünetektől függően. Az első választás általában a konzervatív kezelés (gyógytorna és egyéb fizikoterápiás eljárás), hacsak nincs ok azonnali műtéti beavatkozásra. A gyógytorna a gerinccsatorna szűkület esetén leggyakrabban csak késlelteti a műtétet. Azonban olyan eset is előfordul, hogy egyéb okok miatt a műtét nem kivitelezhető, ekkor a páciens számára nem marad más, mint a konzervatív terápia kezelési lehetőségként.

A gyógytorna rövidtávú célja a tünetek megszüntetése vagy lehetőség szerinti mérséklése. Hosszútávon pedig a tünetek romlásának, illetve kiújulásának megelőzése.

A gyógytornász olyan gyakorlatokat tanít, amelyek:

 • növelik az állóképességet, erősítik az izomzatot,
 • helyreállítják a gerinc rugalmasságát és stabilitását,
 • fejlesztik az egyensúlyt.

A gyógytornász segít:

 • az optimális testtartás kialakításában,
 • a hétköznapi mozgások átalakításában gerincbarát mozgásokká,
 • a napi mozgásprogram megtervezésében.

gerinccsatorna szűkület kezelése

A torna előtt a gyógytornász elvégzi a  mozgásvizsgálatot, és a tünetek alapján összeállítja a mozgásprogramot. A gyakorlatok függnek a társkórképektől is. Az esetek nagy részében a gerinccsatorna szűkület egy vagy több más kórképpel jár együtt (lásd az okokat). Az egyik legfontosabb gerinccsatorna szűkületre utaló jel az, hogy a panaszok előrehajlásra enyhülnek. Az előrehajlás során megnő a tér a gerincsatornában, ez lehet akár 25% is (kutatások alapján).

Mutatunk egy egyszerű gyakorlatot, mellyel általában csökkenthető a fájdalom. A gyakorlat elvégzése közben figyelj arra, mit érzel, és csak addig csináld, amíg jól esik. Amennyiben a fájdalom fokozódik, hagyd abba a gyakorlatot.

Gyakorlat

Ülj le egy szék szélére laza, de megfelelő ülőhelyzetben (olvasd el itt, milyen az). Lábaid legyenek kis terpeszben vagy összezárva.

Hajolj előre mélyen gömbölyített háttal, a nyakad is legyen laza, lógjanak a karjaid. Maradj ebben a testhelyzetben kb. 20-30 másodpercig. Majd fokozatosan emelkedj vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételd többször a mozdulatot.

Ahogy említettem, a gerinccsatorna szűkület gyakran társul más elváltozással, amely esetében az előrehajlás káros lehet. Gyakorlás előtt javaslom, hogy kérdezd meg orvosod, gyógytornászod véleményét!

 

 

11 hozzászólás
 1. Albert Andorné
  Albert Andorné says:

  Üdvözlöm! Érdeklődnék mi a véleménye a következő röntgen leletről. A lumbalis csigolyák vertalis peremsarkai helyenként kissé megnyultak. Az L-S szög fokozottabb, az L-S rés dorsalisan beszűkült. A kisizületi arthrosis enyhe fokú. Egy hete nem járok dolgozni pihenek orvosi tanácsra, de semmi változás épp úgy fáj a derekam jobb oldalon.

  Válasz
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Albert Andorné,

   Köszönöm a kérdését. A leírás alapján kezdődő degeneratív eltérések vannak a gerincén. A panaszait ugyan nem ismerem, mégis azt gondolom, hogy az Ön aktuális állapotának megfelelő gyógytornára, és ha elérhető manuálterápiára lenne szüksége a pihenés helyett. A gyógytorna és a manuálterápia segít az izomfeszülések oldásában, a gyengült izmok erősítésében, a testtartás javításában és a fenntarthatóbb mozgások elsajátításában.

   Mielőbbi gyógyulást kívánok,
   Kelemen Vanda

   Válasz
 2. Szűcs Ildikó
  Szűcs Ildikó says:

  Üdvözlöm! MRI eredményem nem igazán értem, ezért szeretném a segítségét kérni! Fokozott lumbalis lordisis.
  Az L-S rés jelentősen beszűkült.
  Az L. I-V. Csigolyák közötti discusok min. Előboltosulnak, gyöki compressiot nem okoznak.
  Az L-S rés discusa medialisan 3-4mm-el boltosul elő, a gyököket eredésük után eléri, de azokat nem dislocalja, nem comprimálja.
  A canalis spinalis sagittalis átmérője 17-18 mm.

  Válasz
 3. Markula Zsuzsanna
  Markula Zsuzsanna says:

  Tisztelt Vanda! Spondylosis et spondilatrosis lumbalis,
  Polydiscopáthia
  Torsios balra convex scoliosis
  Súlyos canelis spinalis és foraminális stenosis

  eRRE NEM TUDOK MIT MONDANI,MŰTENI NEM LEHET,MEDDIG TUDOK ILYEN FÁJDALMAKKAL LENNI? GYÓGYTORNA,ÉS DOLGOZOM! Tisztelettel: Zsuzsa

  Válasz
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Zsuzsanna,

   Köszönöm a hozzászólását, és elnézést, hogy a válasszal megvárattam.
   A fenti diagnózisok alapján igen komplexnek tűnik a probléma. De a diagnózis önmagában nem sokat mond a fizikális vizsgálat és az anamnézis felvétele nélkül. A kezelésnél pedig a megjelenő tüneteket és azok “viselkedését” (reakcióját, változását) kell szem előtt tartani. Az egyéni gyógytorna nagyon jó, de emellett szükséges életmódbeli változtatásokat bevezetni, hogy a tornával elért hatást a mindennapi mozgásaival, terhelésekkel “ne rontsa el”. Ebben szintén tud segíteni a gyógytornász.

   Mielőbbi jobbulást kívánok,
   Vanda

   Válasz
 4. Baráth Árpádné
  Baráth Árpádné says:

  Üdvözlöm!
  Érdeklődöm,mi a véleménye a következő Mr vizsgálatról?

  A lordosis az alsó szakaszon enyhe kyphosisba megy át.A C .VI-VII.csigolyatestek dorsalis peremén jobb oldalon nagyfokú,bal oldalon mérsékeltebb csőrképződés van.A csőröket meghaladó discus előboltosulás nem látható.Ezen a szinten a myelon deformált,enyhén diszlokált ,jelmenete megtartott.
  Az alatta lévő segmentumban kisebb fokú hasonló eltérés van.A C.V. és C.VI.discus laposabb,degeneratív jelvesztést mutata a T2 súlyozott szeleteken ,érdemi előboltosulás nem látható. A myelon ,craniocervicalis átmenet rendben.
  Vélemény: Spondilosis,leginkább tünetképző a jobb oldali V -ös foramen csontos szűkülete.Discopathia C. V
  Üdv:Baráth Árpádné

  Válasz
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Baráth Árpádné,

   Köszönöm a kérdését és a bizalmát. Véleményem szerint egy MRI leletet a páciens tüneteinek, állapotának és kórtörtének ismerete nélkül nem érdemes értékelni. Ez oknál fogva, nem is kívánok véleményt nyilvánítani az ismertetett elváltozásokról. Javaslom, hogy olyan szakember(ek)től kérjen véleményt, aki ismeri az Ön állapotát.

   Üdvözlettel,
   Vanda

   Válasz
    • Vanda
     Vanda says:

     Kedves Baráth Árpádné,

     Igen, értettem, hogy a korábbi hozzászólásában egy MRI felvétel kiértékelését írta le. De, ahogy korábbi válaszomban is említettem (és most sem tudok mást mondani) egy leletet a páciens állapotának ismerete nélkül nem lehet értelmezni, mert a tünetek a kezelés szempontjából fontosabbak, mint az MRI felvételen látható elváltozások. Ezért korábbi kérdésére: “Érdeklődöm,mi a véleménye a következő Mr vizsgálatról?” sajnos nem tudok felelni.

     Javaslom, hogy egy olyan terapeutát keressen fel, aki meg is vizsgálja.

     Minden jót kívánok,
     Vanda

     Válasz
 5. Bánóczki Ferencné
  Bánóczki Ferencné says:

  Üdvözlöm ! Nekem most van gerinccsatorna szűkületem és geincsérvem, okt 15-én kerül sor a műtétre iszonyú lábfájdalmam és láb zsibbadásom van. Elviselhetetlen.
  Szeretném megkérdezni, hogy milyen veszéllyel járhat ez a műtét, esetleges bénulás fenn áll-e?
  Köszönöm a válaszát. Üdv: Bánóczki Ferencné

  Válasz
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Bánóczki Ferencné,

   Köszönöm szépen a kérdését. Gyógytornászként nem igazán tartozik a kompetenciámban a műtéti rizikók témaköre, de azt gondolom, hogy a ma alkalmazott műtéti technikák igen biztonságosak és jelentős életminőség javulást eredményeznek. Természetesen minden beavatkozásnak vannak veszélyei, de erről a sebész biztos nyújt tájékoztatást.
   Mielőbbi gyógyulást kívánok!
   Üdv, Vanda

   Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük