piriformis szindróma

Piriformis szindróma kezelése gyógytornával

A panaszok rendszerint a fartájékon jelentkeznek, de akár a comb hátsó részébe is lesugározhatnak. Kellemetlen nyomó fájdalomként érezzük, és jellemzője, hogy huzamosabb ideig ülve erősödik, vagy épp akkor jelentkezik. Például egy hosszabb autóút után.

A tünetek hasonlóak a gerincből eredő és a kilépő ideggyök nyomását okozó kórképekhez, például az isiászhoz. Nevezik még ülőideg fájdalomnak is.

Mi az a Piriformis szindróma?

A piriformis szó a körteképű izom latin neve, melyet a formájáról kapott. Az alsó végtagok mozgató izmaink egyike, mely a gluteális régióban, azaz a farizmok alatt található (lásd a képen). Működése szerint a kirotációban vesz részt, azaz kifelé forgatja a combcsontot a feszített csípőízületi helyzetben, hajlított helyzetben pedig kissé távolítja azt. Nem ez az egyetlen kifelé forgató kisizom ebben a régióban, ám a leggyakrabban panaszt okozó.

piriformis szindróma, körteképű izom k

Anatómia: a piriformis izom a keresztcsontról ered és a combcsonton tapad, és a medencefenék izmaiba beolvad. (Csak megjegyzem, hogy ha a piriformis feszes, az hatással lesz a medencefenék funkciójára is.) Az ülőideg (n. ischiadicus) pedig leggyakrabban a piriformis izom alatt lép ki az alsó végtagra. Lehetnek anatómiai eltérések, de mindenképpen a piriformis izom alatt, közte vagy fölötte lép ki, esetleg is-is.

Anatómiai adottságaiból adódóan, ha az izom túl feszes lesz, megnyomja az alatta futó ülőideget. Az ideg nyomása által okozott tünetek igen kellemetlen fájdalommal járnak, amely csak a nyomás csökkenésekor enyhül. Ezért van az, hogy a tartós ülőhelyzet csak fokozza a panaszt.

A piriformis szindróma kialakulásának okai
 • rossz testtartás, sok ülés (autóvezetés, biciklizés, ülőmunka)
 • egyoldalú mozgás, ill. mozgáshiány
 • sérülés, baleset
 • kismedencei elváltozások
 • más mozgásszervi probléma

Az izom akkor feszül meg, ha megrövidül, tehát az eredés és a tapadás közeledik egymáshoz. Ez elég sokféle tevékenység közben bekövetkezhet. Például (talán a leggyakoribb példa ez): a görbe háttal ülés, a medence billen, a keresztcsont közeledik a combcsonthoz, az izom rövidül. Tehát a medence helyes beállításával némileg csökkenthetjük a túlfeszülés esélyét.

A piriformis szindróma kezelése gyógytornával

Az izomproblémákat mindig egy kicsit távolabbról érdemes szemlélni, nem elég csak az adott izmot kezelni.

1. Nyújtás: ülve vagy fekve is nyújthatjuk. Én javaslom az ülő helyzetben történő nyújtást, így jobban kontrollálható a medence helyzete.

Az itt ismertetett nyújtáson kívül sok más lehetőség is van az izom nyújtására, ez csak egy példa, és önmagában általában ez sem oldja meg a panaszokat. Lényeges, hogy mindig a nagyobb képet nézzük és dolgozzunk az egész mozgásszerv rendszeren.

A nyújtás lépései:

 • ülj egy szék szélére, tedd keresztbe az egyik lábad a másikon úgy, hogy a külső boka a térdeden legyen,
 • majd billentsd kissé előre a medencéd, a derekad ne legyen gömbölyű, hanem egyenes vagy enyhén homorú,
 • és csak ezután told finoman, lassan lefelé a térded, ha nem érzel még elég húzódást. De közben tartsd meg a derekad egyenesen, ez nagyon fontos.

piriformis szindróma, piriformis nyújtás kisk

Ezt a gyakorlatot (nyújtást) panasz nélkül is rendszeresen megcsinálhatod amolyan megelőzés céllal. Végezd el mindkét lábbal.

2. Izomegyensúly helyreállítás: változatos funkcionális gyakorlatokkal.

3. Izom és izompólya nyújtó, lazító technikákkal az izomfeszülés oldása. (A rányomás jó hatású lehet, ám bánjunk vele óvatosan, hisz idegek és erek futnak azon a tájon. A kitartott rányomással az idegeket, ereket is károsíthatjuk. A hasonló technikákat inkább bízzuk szakemberre.)

4. Ízületi mozgástartomány helyreállítása: gyakorlatokkal, manuális technikákkal.

5. Testtartás korrekció.

Legyünk óvatosak, kíméletesek magunkhoz. A legtöbb esetben a lágy technikák a hatékonyabbak és eredményesek hosszútávon.

 

 

8 hozzászólás
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Lázár,

   Köszönöm a kérdést. Tapasztalatom szerint a piriformis izom problémája az esetek nagy részében egy összetettebb problémának a következménye. Az említett tünetek alapján is arra gyanakszom, hogy több tényező is szerepet játszik a panaszok fenntartásában, de ennyi információ alapján nem lehet semmit kijelenteni. Javaslom, hogy keressen fel egy szakembert, aki a fizikális vizsgálatok alapján tud segíteni.

   Üdv,
   Vanda

   Válasz
 1. Homonna Judit
  Homonna Judit says:

  Azt szeretném megtudni, hogy mi a leggyorsabb módja, hogy a piriformis szindróma elmúljon/enyhüljön?
  Több, mint 1 hete futó edzésen húzódott meg a bal oldalon, és azóta érzem a fájdalmat.
  Nem futottam, pihentettem,hengereztem, masszázson voltam, krémeztem, nyújtottam.
  Még érzem a fájdalmat, de azért már enyhült, viszont szeretnék futni, hiányzik a mozgás, és versenyre is készülök, fix edzésekkel.
  Mikor kezdhetem el a könnyű kocogásokat?
  Köszönöm előre is a segítséget.

  Válasz
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Judit,

   Köszönöm a kérdést. Érdemes ilyenkor körbenézni testszerte, hogy mi lehet az az akár távolabbi probléma, ami fenntartja a piriformis panaszt. Gondolok itt izomrövidülésre, gátolt izomfunkcióra, ízületi mozgástartomány csökkenésre stb, stb. Javaslom, hogy keressen fel egy gyógytornász-manuálterapeutát, aki holisztikusan átvizsgál minden testtájat, megkezel és ad gyakorlatokat, ami segít visszaállítani az egyensúlyt.

   Üdv,
   Vanda

   Válasz
 2. Haász Marianna
  Haász Marianna says:

  Friss csípőprotézis, régi-új piriformis-problémám van, ennyire még sose fájt. A fent említett ülő tornát a protézis miatt nem végezhetem. Van más megoldás?

  Válasz
    • Vanda
     Vanda says:

     Kedves Marianna,

     Igen, lehet más gyakorlatokkal is nyújtani a feszes izmot (ha ez okozza a fájdalmat), illetve dolgozni a medence körüli izmok egyensúlyán. De vizsgálat nélkül sajnos nem tudok olyat javasolni, ami biztosan segítene, mert nem látom, honnan ered a panasz, hol kellene beavatkozni. Ilyen esetben általában nem csak a piriformis izom problémás.

     Nem jár vagy járt gyógytornászhoz, aki ismeri az állapotát és akitől kérhetne segítséget?

     Üdv,
     Vanda

     Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük