Milyen cipőt válassz? Milyen a lábbarát cipő?

A testünkre ható minden terhelés a lábra is hatással van. A láb fölött lévő ízületek problémája, instabilitása is vezethet lábpanaszokhoz. Azonban a legjelentősebb hatása a lábbelinek van, amely közvetlen és rendszeres kapcsolatban van a lábunkkal.

Hogyan befolyásolja a cipősarok a testtartást?

Az átlagos lábbeli nem teszi lehetővé a természetes járást, sem az ideális testtartást. Cipőink többsége sarokkal rendelkezik. Sajnos már egy minimális sarokemelés is megváltoztatja a láb teherviselési pontjait. A sarok megemelésével pedig a súlypont előbbre helyeződik a lábujjak felé, ezáltal nagyobb teher kerül a láb elülső részére.

Milyen cipőt válassz? A lábbarát cipő kiválasztásának szempontjai.

1. A cipősarok

Ahogy az előbb is említettem, a sarok megemelése hatással van a testtartásra, és a testsúly eloszlására a lábon. A legtöbb laposnak tűnő cipőnek (sportcipő, papucs stb.) meg van emelve a sarokrésze néhány milliméterrel. Ez ugyan nagyon csekélynek tűnik, mégis sokat számít, ugyanis egy apró emelés különböző ízületi kompenzációkat eredményez. Ezek a kis ízületi helyzet változások évek alatt vezetnek panaszokhoz, azonnal nem sokat érzékelünk belőle.

Az ideális terheléshez és testtartáshoz a teljesen lapos talpú cipő a megfelelő választás.

2. A cipő orr része

A legtöbb cipő orra elkeskenyedik, ezáltal egymás felé tolja a lábujjakat megváltoztatva a lábujjak tengelyét és a kötőszövetet rugalmatlanná teszi. Ritkább, de előfordul olyan cipő, amelynek az orra megemelkedik (például a western csizma). Ez a felfelé ívelés a lábujjakat hátrafeszíti az alapízületben, mely hozzájárul a haránt boltozat süllyedéséhez és a kalapácsujj kialakulásához.

Válasszunk szélesebb orrú cipőt, olyat, amiben a lábujjak kényelmesen elférnek, mozogni is tudnak (például távolodni egymástól).

3. A cipő talpa

A merev talpú cipőkben járás közben a talp gördülő mozgása nem tud létrejönni. Ezt a hiányzó mozgást a szervezet más ízületek túlzott mozgatásával fogja pótolni. Ráadásul a lábad nem tudja érzékelni a talaj egyenetlenségeit, így sok lényeges információtól fosztod meg magad. A lábunk nem csak a mozgásrendszerünk lényegi része, de az érzékelésben is jelentős szerepet játszik.

Érdemes vékony és rugalmas talpú cipőt választani, ami lehetővé teszi a láb sokirányú mozgásait és az érzékelést egyaránt.

Hosszanti és oldalirányba csavarva a cipő.

4. A cipő felsőrésze

A lábbeli felső részénél fontos szempont, hogy a cipőt/szandált a lábhoz rögzítse. Ne a lábnak kelljen kapaszkodással a lábbelit megtartani. Vásároljunk stabilan a lábhoz rögzíthető lábbelit, olyat, ami könnyű is.

+1 tipp

A legtöbb cipőben található egy kivehető betét, érdemes kivenni és a lábaddal rálépve megnézni, van-e különbség a cipőorr mérete és a lábad szélessége között. Ha van, akkor a cipőd orra túl keskeny, tehát a lábad elülső része a cipőben össze van nyomva. Az is előfordulhat, hogy a lábad már hasonló formájú, ekkor ideje változtatni.

Kinek nem való a mezítlábas/minimalista lábbeli?

Bizony bármennyire jók a mezítlábas cipők és rengeteg előnnyel rendelkeznek a hagyományos cipőkkel szemben, nem valók mindenkinek. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány állapotot, amikor nem javasolt a mezítlábas cipő. Ilyen például a merev nagylábujj (hallux rigidus), bizonyos akut vagy krónikus lábpanaszok. Ezekben az esetekben szakember segítségét érdemes kérni, hogy a fent felsoroltakból mely tulajdonságok hasznosak és melyek nem a te egyéni problémád esetén, majd eszerint kiválasztani a megfelelő lábbelit.

Hogyan válts minimalista/mezítlábas cipőre?

Ugyan lábunk hasonló felépítésű, még sincs egy mindenkire ráhúzható terv a hagyományos és a mezítlábas lábbeli közti váltásra. Erre egy következő bejegyzésben fogok bővebben kitérni.

Letölthető mezítlábas cipő lista

Egy videós összefoglaló a lábbarát cipőkről

A cipőválasztás lényegének összefoglalása

Ha szeretnél javítani a lábad állapotán, vagy megelőzni a lábproblémákat, rendszeres viseléshez válassz lábbarát cipőt, amelynek teljesen lapos, rugalmas a talpa és stabilan rögzíthető a lábadhoz. Az elülső része (orra) pedig legyen vízszintes és tágas. Az említett kritériumoknak megfelelő cipőket minimalista/mezítlábas cipőknek nevezzük.

A hagyományos cipőknél általában nem érvényesül az összes fent említett szempont, ezért azt javaslom, hogy vásárláskor legalább egy-két elvárás teljesüljön a választott lábbelinél.

Ha időnként felveszel magassarkú cipőt, azzal nincs semmi gond. Utána végezz nyújtó-mobilizáló gyakorlatokat, hogy az ártalmas hatásokat leradírozd a lábadról.

 

 

 

7 hozzászólás
 1. Czékmán-Végh Noémi
  Czékmán-Végh Noémi says:

  Kedves Vanda!
  Nagyon szimpatizálok az általad leírtakkal. Teljesen egyértelmű, hogy a természetes, egyenetlen talajon való járás elengedhetetlen. Az egyetlen kérdésem az, hogy akkor is hasznos a mezítlábas járás, ha általában kemény, egyenes talajon járunk a hétköznapokban. Egyes vélemények szerint, kifejezetten rosszat teszünk a lábunknak, ha sík, beton felületen a lábunkat megfelelő alátámasztás, illetve védelem nélkül hagyjuk. Még jobban igaz ez a fejlődésben lévő lábra. Fokozza a boka süllyedést. Szeretném feloldani ezt az ellentmondást.

  Válasz
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Noémi,

   Köszönöm a kérdésed, teljesen jogos a felvetésed. Jelen pillanatban nem is tudok egzakt, tudományosan alátámasztott választ adni, ám némi magyarázatot és a mezítlábazás, illetve mezítlábas cipők hordásának előnyeit (bármilyen felületen) alátámasztó tényt és tapasztalatot megosztanék.

   A mezítlábas lét, járás lehetővé teszi a talpon át való érzékelést, mely igen lényeges baba/gyermek és felnőttkorban egyaránt. Ez segíti az agy információgyűjtését a környezetünkről, amely alapján könnyebben tudunk tájékozódni a térben, így hatékonyabban is tudunk mozogni benne.
   Emellett a láb és boka ízületek mozgásai nem korlátozódnak semelyik irányban, így nincs szükség (a merev talpú és bokát megtartó cipők) miatt kiesett mozgások kompenzációjára más ízületekben.

   Az az igazság, hogy én még nem olvastam olyan szakirodalmat, ahol bizonyították volna, hogy a bokasüllyedést a mezítláb járás fokozza. De kérlek, oszd meg velem, ha te találkoztál ilyennel, minden témába vágó kutatás érdekel.
   Ez jelenleg egy nagyon dinamikusan fejlődő kutatási terület, melyet szorosan nyomon követek, ha bármi ezzel kapcsolatos új kutatást, javaslatot találok, megosztom itt a blogon.

   Az eddigi tanulmányaim alapján, ha nincs olyan ok, ami tényleg indokolttá tesz egy merev-támasztó, esetleg supinált cipőt a gyermeknek, én “védelmi” okokból nem tartom helyénvalónak a láb fejlődésének ilyen módon való korlátozását semmilyen felületen.

   Bármi gondolatod, kérdésed van még, nyugodtan írj!
   Vanda

   Válasz
 2. Dani
  Dani says:

  Lábbarát (barefoot) cipő kategóriában nekem bevált ez a cipő: https://tadeevo.com/
  Lengyelországból van, az ára 34e forint (ami még mindig sok, de olcsóbb a barefoot javánál)
  Nekem a Bliss típúsu van. A 44-es cipőjük 28,8 cm hosszú és 10.8 cm széles. A lábam szélessége kb. 10.5-11cm között van (széles láb). Nekem a kisújjamnál kicsit nyomott, ami néhány hónap alatt tágult, a cipő inkább széles, de nagyon széles lábra inkább a Be Lenkat ajánlanám. Viszont a nagyon rugalmas, vékony a talpa (betéttel 5mm) és könnyű.

  Válasz
 3. Dani
  Dani says:

  Kedves Vanda!

  Örülök, hogy hasznos kérdés. Valahol megosztottad a minimalista/mezítlábas cipőmárkák neveit, esetleg tudnál segíteni, hogy Magyarországon hol lehet kapni? Netről kicsit tartok rendelni. Köszönöm.

  Válasz
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Dani,

   Egyelőre csak a Merrell Vapor Glove minimalista cipője és néhány Vibram FiveFingers modell érhető el itthon, de tudomásom szerint az is csak webshopban. Viszont a környező országokban mindenhol vannak minimalista cipőboltok. Remélem, hamarosan itthon is lesz, ez egy jó réspiac. 🙂

   Szép napot,
   Vanda

   Válasz
 4. Dani
  Dani says:

  Kedves Vanda!

  Köszönöm a sok hasznos cikket, de akkor miért van a futócipőknek magasított sarka?
  Az enyémnek, ami stabil cipő is 1cm-es dropja van. Az ortopéd orvos szerint ez segíti az achillés munkáját, hol az igazság ?:)

  Köszi,

  Válasz
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Dani,

   Köszönöm szépen a kérdésed.
   Mindkettőben van igazság. Inkább azt mondanám, hogy csökkenti az Achilles ínra ható terhelést, mintsem segíti a munkáját, ez pedig bizonyos esetekben hasznos dolog. De ez egy olyan nagy és komplex témakör, hogy inkább összeszedem egy blogbejegyzésben hamarosan. Biztosan többeket érdekel a téma. 🙂

   Üdv,
   Vanda

   Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük