Milyen cipőt válassz? Milyen a lábbarát cipő?

A testünkre ható minden terhelés a lábra is hatással van. A láb fölött lévő ízületek problémája, instabilitása is vezethet lábpanaszokhoz. Azonban a legjelentősebb hatása a lábbelinek van, amely közvetlen és rendszeres kapcsolatban van a lábunkkal.

Hogyan befolyásolja a cipősarok a testtartást?

Az átlagos lábbeli nem teszi lehetővé a természetes járást, sem az ideális testtartást. Cipőink többsége sarokkal rendelkezik. Sajnos már egy minimális sarokemelés is megváltoztatja a láb teherviselési pontjait. A sarok megemelésével pedig a súlypont előbbre helyeződik a lábujjak felé, ezáltal nagyobb teher kerül a láb elülső részére.

Milyen cipőt válassz? A lábbarát cipő kiválasztásának szempontjai.

1. A cipősarok

Ahogy az előbb is említettem, a sarok megemelése hatással van a testtartásra, és a testsúly eloszlására a lábon. A legtöbb laposnak tűnő cipőnek (sportcipő, papucs stb.) meg van emelve a sarokrésze néhány milliméterrel. Ez ugyan nagyon csekélynek tűnik, mégis sokat számít, ugyanis egy apró emelés különböző ízületi kompenzációkat eredményez. Ezek a kis ízületi helyzet változások évek alatt vezetnek panaszokhoz, azonnal nem sokat érzékelünk belőle.

Az ideális terheléshez és testtartáshoz a teljesen lapos talpú cipő a megfelelő választás.

2. A cipő orr része

A legtöbb cipő orra elkeskenyedik, ezáltal egymás felé tolja a lábujjakat megváltoztatva a lábujjak tengelyét és a kötőszövetet rugalmatlanná teszi. Ritkább, de előfordul olyan cipő, amelynek az orra megemelkedik (például a western csizma). Ez a felfelé ívelés a lábujjakat hátrafeszíti az alapízületben, mely hozzájárul a haránt boltozat süllyedéséhez és a kalapácsujj kialakulásához.

Válasszunk szélesebb orrú cipőt, olyat, amiben a lábujjak kényelmesen elférnek, mozogni is tudnak (például távolodni egymástól).

3. A cipő talpa

A merev talpú cipőkben járás közben a talp gördülő mozgása nem tud létrejönni. Ezt a hiányzó mozgást a szervezet más ízületek túlzott mozgatásával fogja pótolni. Ráadásul a lábad nem tudja érzékelni a talaj egyenetlenségeit, így sok lényeges információtól fosztod meg magad. A lábunk nem csak a mozgásrendszerünk lényegi része, de az érzékelésben is jelentős szerepet játszik.

Érdemes vékony és rugalmas talpú cipőt választani, ami lehetővé teszi a láb sokirányú mozgásait és az érzékelést egyaránt.

Hosszanti és oldalirányba csavarva a cipő.

4. A cipő felsőrésze

A lábbeli felső részénél fontos szempont, hogy a cipőt/szandált a lábhoz rögzítse. Ne a lábnak kelljen kapaszkodással a lábbelit megtartani. Vásároljunk stabilan a lábhoz rögzíthető lábbelit, olyat, ami könnyű is.

+1 tipp

A legtöbb cipőben található egy kivehető betét, érdemes kivenni és a lábaddal rálépve megnézni, van-e különbség a cipőorr mérete és a lábad szélessége között. Ha van, akkor a cipőd orra túl keskeny, tehát a lábad elülső része a cipőben össze van nyomva. Az is előfordulhat, hogy a lábad már hasonló formájú, ekkor ideje változtatni.

Kinek nem való a mezítlábas/minimalista lábbeli?

Bizony bármennyire jók a mezítlábas cipők és rengeteg előnnyel rendelkeznek a hagyományos cipőkkel szemben, nem valók mindenkinek. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány állapotot, amikor nem javasolt a mezítlábas cipő. Ilyen például a merev nagylábujj (hallux rigidus), bizonyos akut vagy krónikus lábpanaszok. Ezekben az esetekben szakember segítségét érdemes kérni, hogy a fent felsoroltakból mely tulajdonságok hasznosak és melyek nem a te egyéni problémád esetén, majd eszerint kiválasztani a megfelelő lábbelit.

Hogyan válts minimalista/mezítlábas cipőre?

Ugyan lábunk hasonló felépítésű, még sincs egy mindenkire ráhúzható terv a hagyományos és a mezítlábas lábbeli közti váltásra. Erre egy következő bejegyzésben fogok bővebben kitérni.

 

Egy videós összefoglaló a lábbarát cipőkről

A cipőválasztás lényegének összefoglalása

Ha szeretnél javítani a lábad állapotán, vagy megelőzni a lábproblémákat, rendszeres viseléshez válassz lábbarát cipőt, amelynek teljesen lapos, rugalmas a talpa és stabilan rögzíthető a lábadhoz. Az elülső része (orra) pedig legyen vízszintes és tágas. Az említett kritériumoknak megfelelő cipőket minimalista/mezítlábas cipőknek nevezzük.

A hagyományos cipőknél általában nem érvényesül az összes fent említett szempont, ezért azt javaslom, hogy vásárláskor legalább egy-két elvárás teljesüljön a választott lábbelinél.

Ha időnként felveszel magassarkú cipőt, azzal nincs semmi gond. Utána végezz nyújtó-mobilizáló gyakorlatokat, hogy az ártalmas hatásokat leradírozd a lábadról.

 

 

 

5 válaszok
 1. Dani
  Dani says:

  Lábbarát (barefoot) cipő kategóriában nekem bevált ez a cipő: https://tadeevo.com/
  Lengyelországból van, az ára 34e forint (ami még mindig sok, de olcsóbb a barefoot javánál)
  Nekem a Bliss típúsu van. A 44-es cipőjük 28,8 cm hosszú és 10.8 cm széles. A lábam szélessége kb. 10.5-11cm között van (széles láb). Nekem a kisújjamnál kicsit nyomott, ami néhány hónap alatt tágult, a cipő inkább széles, de nagyon széles lábra inkább a Be Lenkat ajánlanám. Viszont a nagyon rugalmas, vékony a talpa (betéttel 5mm) és könnyű.

  Válasz
 2. Dani
  Dani says:

  Kedves Vanda!

  Örülök, hogy hasznos kérdés. Valahol megosztottad a minimalista/mezítlábas cipőmárkák neveit, esetleg tudnál segíteni, hogy Magyarországon hol lehet kapni? Netről kicsit tartok rendelni. Köszönöm.

  Válasz
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Dani,

   Egyelőre csak a Merrell Vapor Glove minimalista cipője és néhány Vibram FiveFingers modell érhető el itthon, de tudomásom szerint az is csak webshopban. Viszont a környező országokban mindenhol vannak minimalista cipőboltok. Remélem, hamarosan itthon is lesz, ez egy jó réspiac. 🙂

   Szép napot,
   Vanda

   Válasz
 3. Dani
  Dani says:

  Kedves Vanda!

  Köszönöm a sok hasznos cikket, de akkor miért van a futócipőknek magasított sarka?
  Az enyémnek, ami stabil cipő is 1cm-es dropja van. Az ortopéd orvos szerint ez segíti az achillés munkáját, hol az igazság ?:)

  Köszi,

  Válasz
  • Vanda
   Vanda says:

   Kedves Dani,

   Köszönöm szépen a kérdésed.
   Mindkettőben van igazság. Inkább azt mondanám, hogy csökkenti az Achilles ínra ható terhelést, mintsem segíti a munkáját, ez pedig bizonyos esetekben hasznos dolog. De ez egy olyan nagy és komplex témakör, hogy inkább összeszedem egy blogbejegyzésben hamarosan. Biztosan többeket érdekel a téma. 🙂

   Üdv,
   Vanda

   Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 4 =