Miért használj lábujj elválasztót?

Miért használj lábujj elválasztót?

Mi is az a lábujj elválasztó?

Többféle névvel illetjük ezt a hasznos kis eszközt: lábujjtávolító, lábujjtávtartó, lábujjelválasztó, angolul toes separator. Minden elnevezés ugyanarra az általában puha szilikonból készült, az összes lábujjat egymástól enyhén eltávolító eszközre utal.
Tehát nem sorolható ide az az eszköz, amely csak a nagylábujjat szeparálja a többitől. Ennek, azaz csak a nagylábujj távolítását végző szerkezet használatát nem javaslom!

Miért használj lábujjtávolítót?

A hagyományos cipők orra enyhé vagy erőteljesen (cipőmodeltől függ) keskenyedik a nagylábujjnál. Ezáltal a lábujjak közelebb kerülnek egymáshoz, egymás felé nyomdódnak és elveszítik optimális tengelyüket. Ez idővel tartós tengelyeltérést hoz létre a lábujjakban, azaz röviden: egymáshoz tolva maradnak.

Járás és még számtalan hétköznapi mozgásunk (futás, guggolás stb.) során rágördölünk a lábujjainkra. Amikor a lábujjaink nem a megfelelő tengelyben vannak, a terhelés, azaz a gördítés nem megfelelően fog hatni a lábujjak ízületeire és egyéb struktúráira.

Arról nem is beszélve, hogy fontos izomszinergizmusokat veszítünk azáltal, hogy a lábujjaink képtelenek egy szűk orrú cipőben távolodni egymástól. Ez a távolodás izommunka, amely spontán bekövetkezik minden lépés során, ha minden feltétel megengedi azt.

Mi a célja a lábujj távtartónak?

A lábujjak elválasztásával a lábujjakat az optimális helyzet felé szeretnénk terelgetni, hogy azok megfelelően terhelődjenek mozgásaink során.

A legegyszerűbb példával demonstrálva: optimális esetben járás során a nagylábujjra gördülünk és onnan rugaszkodunk el minden lépés során.

Amikor a nagylábujj helyzete megváltozik, azaz közeledik a 2-es lábujjhoz vagy a cipő közelíti ahhoz, a gördülés során a nagylábujj (hallux) alapítületére (1-es MTP)ható erők iránya eltérő lesz az optimálistól. Egyszerűen fogalmazva rosszul terhelődik a nagylábujj alapízülete. Ez hosszútávon degeneratív eltérésekhez vezethet.

A lábujjtávolító céljai:

  • passzívan elősegíteni a lábujjak ízületeinek megfelelő tengelyét, a jó irányú terheléshez
  • a harátboltozat helyreállítása
  • az előláb feszes kötőszöveteinek lazítása

Elegendő önmagában a lábujjakat passzívan távolítani?

Természetesen nem. A lábujjelválasztó passzív eszköz, mely használatát mindenképp érdemes kiegészíteni aktív mozgásokkal. A láb kicsi izmainak erősítésével elérhetjük, hogy eszköz nélkül is jó helyzetben legyenek a lábujjak. Ebben is segítek az élő és online lábfejlesztő képzéseimen (kattints ide).

Milyen lábujjelválasztót használj?

A lábunk egy egység, ezért olyan lábujjtávolítót javaslok, amely az egészre hat, azaz mind az öt lábujjat elválasztja egymástól.

Különböző márkák léteznek, én ezt a kettőt használom és ajánlom:

Correct Toes

Nagy előnye, hogy személyre szabható: különböző méretekből lehet választani és lehetőséget ad a nagylábujjnál (1-es és 2-es lábujj között) a távolság növelésére, a kislábujjnál (4-es és 5-ös) pedig a távolság csökkentésére, ha szükséges.

Az anyaga kissé keményebb, de abszolút kényelmes. Érdemes zoknit húzni rá, mert lejöhet anélkül a lábról.

A Barefootpoint webáruházában vagy személyesen Gödöllőn az üzletükben tudod megvásárolni (kattints ide).

Naboso Splay

Puha szilikonból készült. A lábujjak külső szélén is van anyag, ezáltal nem esik le a lábról, ám nehezebb is a cipőben hordás. Nem lehet a láb adottságaihoz igazítani.

Itt tudod megvenni (az egeszsegeslab kuponkóddal 10% kedvezményt kapsz).

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük