a dinamikus ülőpárna előnyei blog

A dinamikus ülőpárna előnyei

Sokszor merül fel a téma: jó-jó, káros a sok ülés, de hogyan kerüljük el az általa okozott egészségügyi problémákat? Azt tapasztalom, hogy ilyenkor az ember valamilyen eszközt keres, ami segít ebben. Például egy kényelmesebb, ergonomikusabb széket, nagy labdát vagy éppen jelen cikkünk témáját, a dinamikus ülőpárnát.

Az alábbi cikk a saját véleményem lesz a dinamikus ülőpárnáról, amit kérek, senki ne vegyen szentírásnak. Ezek a termékek nagyon jól alkalmazhatóak, több mozgást tesznek lehetővé ülés közben. Ám a valós mozgást nem helyettesítik, 30 percenként keljük fel 5 perc sétára.

lumbágó blog kép

Melyek az ülés káros hatásai?

Néhányt szót azért fontosnak tartok megemlíteni az ülés káros hatásairól mielőtt az instabil ülőalkalmatosságot venném nagyító alá.

Fontos tudni, hogy a rendszeres, huzamosabb ideig ülés nem csak mozgásszervünknek nem tesz jót, hanem nyilvánvalóan az érrendszerünket is károsítja. Ha pedig az érrendszerünk nem egészséges, akkor előbb-utóbb más szervünkben is változás léphet fel, hisz az egészséges érrendszer alapja az egészséges szervezetnek.

A mozgásszervi panaszok széles skálája eredhet a mozgásszegény, ülő életmódból. Néhány gyakoribb példát említenék: derékfájás (súlyosabb esetben gerincsérv), nyakfájás, vállfájdalom, hátfájdalom, feszes hátizmok, feszes nyakizmok, fejfájás, beszűkült nyaki, háti, derék és váll mozgások, csípőpanaszok, feszes csípőkörüli és lábizmok, gyenge farizom, stb. stb.

Miért oly káros az ülés?

A rendszeres, hosszan tartó ülésben az a káros, hogy nincs közben mozgás. Az ízületek, izmok sokáig ugyanazon helyzetben vannak, egyoldalúan terhelődnek, a véráramlás nehezített, a szövetek anyagcseréje romlik.

Mit tehetsz az egészségedért?

Mindezt egyedül azzal tudod megakadályozni, ha megszakítod ezt az ördögi kört, méghozzá több mozgással, és változatos munkahelyzettel.

Itt jön képbe a dinamikus ülőpárna, amely több mozgást tesz lehetővé ülés közben, ezáltal több izom lesz aktív, így többirányú terhelés éri az ízületeket. Mindez a kötőszövetek anyagcseréjét is javítja némileg. De nem helyettesíti az aktív mozgást.

ülőmunka, ülőpárna

A legfontosabb, hogy gyakran kelj fel, és gyalogolj. Egy korábbi cikkünkben a beiktatott rövid séta meglepő hatásairól írtunk: Sok ülés és érrendszeri problémák. Ha a széked és az öltözeted lehetővé tesz másfajta ülésmódot, mint például törökülés, sarokülés, a szék szélén ülés, dinamikus ülőpárnán ülés, akkor ezek is jó alternatívák az ülőhelyzet mozgékonyabbá tételére.

Mi az a dinamikus ülőpárna?

Ez egy levegővel telt, erős, környezetbarát anyagból (latex- és ftalát-mentes) készült, és ülőhelyzetben a testtartás javítását célzó párna. Különféle méretben, színben és formában (kerek és négyzet) kapható. Sőt a felületét tekintve is válogathatunk két lehetőség közül: sima vagy tüskés. Ide kattintva találsz néhány példát.

A dinamikus ülőpárna előnyei, hogy ülés közbeni használatkor a gerinc ízületeire és a porckorongokra ható terhelést csökkenti. Az egyoldalú és statikus terhelés helyett dinamikusan terhelődik. Relatív kis mérete miatt a munkahelyen is jól használható, hordozható. Az instabilitását kihasználva kiválóan használható gerinctornához, edzéshez, illetve az álló munkahelyzetet is dinamikusabbá tudjuk tenni általa.

Tehát többféle eszköz-lehetőség közül választhatunk (nagylabda, ülőpárna, egyéb párnák, aktív székek), ha az ülést dinamikusabbá és egészségesebbé szeretnénk változtatni. Azonban nem könnyű eldönteni, melyiket válasszuk.

Milyen eszközt válasszak?

Az alábbiakban néhány olyan szempontot sorolok fel, amelyet érdemes megfontolni a kívánt eszköz megvásárlása előtt:

 • az ülőpárna megemeli az ülésmagasságot, tehát fontos, hogy a szék és/vagy az asztal állítható magasságú legyen,
 • a nagylabdához nagyobb helyre van szükség, és lényeges a megfelelő átmérő kiválasztása,
 • az ülőpárna előnye, hogy bármikor félretehető, és az állítható ülésmagasságú szék nélküle is használható,
 • az ülőpárna talp alatt is használható (mezítláb), akár állva, akár ülve megtaposhatjuk, aktivizálhatjuk vele a lábszárizmokat,
 • a dinamikus ülőpárnát és a nagylabdát gerinctornához is kiválóan alkalmazhatjuk, bár ez az opció leginkább azokra vonatkozik, akik otthon dolgoznak, ill. akiknek a munkahelyükön van gerinctorna.
 • hasznos lehet még az ún. McKenzie párna, amely a deréki homorulat megtámasztására szolgál, így optimálisabb helyzetbe hozza a gerincet pl. széken vagy autóban üléskor,
 • az ékpárnák pedig a medence helyzetének beállításával segítenek hozzá a helyes ülőtartás kialakításához, ez szintén használható gépkocsiban is.

sok ülés és érrendszeri problémák

Összefoglalva:
 • mozogj minél többet,
 • válassz különféle ülőpozíciókat,
 • állj fel minimum óránként egyszer 5 perc könnyed sétára,
 • végezz rendszeresen néhány mozdulatot ülőhelyzetben is,
 • az ülőpárnát használd kreatívan, de ne tekints rá csodaszerként,
 • a megoldás benned van, nem az eszközökben.

A cikkben szereplő termék-linkre kattintásból nem származik semmilyen hasznom, csupán szeretem megosztani a hasznos dolgokat.

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük