Diastasis recti. Mire figyeljünk?

Ha szülés után természetellenesen eltávolodott az egyenes hasizom a középvonaltól (diastasis recti), emelésnél, és egyéb erőkifejtésnél, például egy gyakorlat végzése alatt a hasűri nyomás megnő. Ez természetes, és normális esetben ez semmi gondot nem okoz. Ám, ha valami oknál fogva a hasfal meggyengül a fokozódó hasűri nyomás tovább rontja az izmok és a hasfal állapotát, hátráltatva a gyógyulást. A cikkben szereplő tanácsok hasi sérv esetén is hasznosak.

Szülés után a hasizom, a gátizom és a kötőszövetek regenerálódása időbe telik. Ilyenkor nagyon fontos, hogy megszüntessük a hasfalra, gátizomra ható megnövekedett nyomást, és megteremtsük a gyógyuláshoz szükséges feltételeket.

Az emelést nem tudja senki kiiktatni, és ezzel nincs is baj, csak pár dologra kell jobban odafigyelni. Az anyuka emeli a babát, a bevásárló kosarat stb, ezáltal erőt fejt ki, és még a lélegzetét is visszatartja. A légzés visszatartása egy automatikus reakció erőkifejtéskor, ez viszont nem jó, mert általa tovább nő a hasűri nyomás. Az emelés nem kártékony, sőt lehet azt úgy végezni, hogy erősítsük közben a törzsizmokat.

Hogyan emelj, ha diastasis recti alakult ki nálad? 

Lélegezz ki, miközben erőt fejtesz ki. Azzal, hogy kifújod a levegőt miközben emelsz, nagy mértékben csökkentheted a belső nyomást. Gondolj bele, hányszor emelsz egy nap? Ne tartsd vissza a lélegzetedet. Ha tornázol, az erőkifejtést kösd össze a kilégzéssel. Eleinte odafigyelést igényel, de ismételd addig, amíg szokásoddá válik.

Emelés vagy cipekedés közben fontos, hogy a törzsed egyenesen tartsd. Rossz szokás, hogy a legtöbb anyuka a gyermekét valamelyik csípőjére ülteti. Ekkor a törzs áttolódik az ellenoldalra, ez pedig kikapcsolja a törzsizmok stabilizáló funkcióját, így nagy terhet ró a gerincre. Sokkal jobb és fenntarthatóbb, ha a kar és törzsizmok erejét használod a gyermeked megtartásához. És hol egyik, hol másik oldalon, olykor magad előtt és a hátadon is hordod. Minden esetben lényeges szempont, hogy a törzs ne dőljön se oldalra, se hátra (pl. ha magad előtt fogod).

Emelés hátradőléssel. Ne így emelj.

Ezt általában pont a törzsizmaink gyengesége miatt csináljuk így, és nem csak a fiatal anyukák. Az utcán is gyakran látom, hogy egy nehezebb táska, szatyor cipelése sokak számára csak úgy lehetséges, hogy törzzsel ellenirányba mozdulnak. Ez igen káros.

Az emelés helyes gyakorlásával egy szuper helyreállító mozgást gyakorolsz, és új fenntartható mozgásmintát alakítasz ki. Az új mozgásminta azért ér kincset számodra később is, mert nem dolgozol magad ellen nehéz tárgy emelésekor. A hasizmokra és a hasűri nyomásra ható erőket egyéb dolgok is nagyban befolyásolják. Például a testtartás, azaz a testrészeink egymáshoz viszonyított helyzete nem csak álló, hanem bármilyen testhelyzetben és mozdulat közben.

Emelés helyesen

Egyenes háttal guggolj le, emelés közben fújd ki a levegőt lassan. Amig tartod a megemelt tárgyat vagy éppen a gyermekedet, ügyelj arra, hogy a törzsed egyenes legyen. Amint azt érzed, hogy fáradsz, és valamerre elhajolsz, válts testhelyzetet vagy pihenj.

 

 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük